Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijn schouder
Een schouder bestaat uit veel verschillende onderdelen die allemaal pijn in de schouder kunnen veroorzaken. Bovendien is ook de arm aan de schouder verbonden wat zorgt voor meer beweeglijkheid. Bij pijn in de schouder ontstaan daarom altijd klachten over pijn en functioneren van andere lichaamsdelen die met de schouder verbonden zijn, dit kan de nek, rug of aansluitende arm zijn. Buiten de onderdelen van de schouder kan pijn in de schouder ook veroorzaakt worden omdat een arm uit de kom geraakt.

Pijn in de schouder kan ontstaan door een ontsteking in de schouder of het schoudergewricht, door overbelasting of door een verkeerde houding. Vaak veroorzaken de spieren, pezen of slijmvliezen de pijn. Maar ook lichamelijke aandoeningen kunnen pijn in de schouder veroorzaken. Tegen de meeste pijn klachten helpen pijnstillende middelen zoals paracetamol, deze zijn tevens ontstekingremmend. Overbelasting kan door zwaar werk, verkeerde houding of sporten ontstaan. Neem contact op met de ARBO arts als zwaar werk voor teveel pijn in de schouder, dus overbelasting zorgt. Een verkeerde houding kan ook op het werk ontstaan door bijvoorbeeld verkeerde bureaustoelen of een verkeerde verhouding bureau, stoel- en computer. Een gesprek met de baas of ARBO kan daar verandering in brengen.

Volg een verantwoord sportprogramma om pijnblessures in de schouder te voorkomen. Let op de warming up en voer gewichten langzaam op, zorg voor een hersteltijd na gewicht trainingen. Vooral bij sporten ontstaat vaak pijn in de schouder door een scheurtje in een spier of pees. Een verkeerde houding kan herstelt worden door therapie, therapie helpt ook voor vastzittende spieren die pijn in de schouder veroorzaken. Blijft pijn in de schouder aanhouden, maak dan een afspraak met de huisarts. Soms is een aandoening zoals artrose de oorzaak voor de pijn in de schouder. Artrose is niet te genezen maar men kan vaak wel medicatie geven waardoor de pijn minder wordt. Ook kan therapie helpen om de schouder met minder pijn te kunnen bewegen. Een arm uit de kom veroorzaakt een plotselinge heftige pijn in de schouder, het terugduwen van de arm mag alleen door iemand gebeuren die weet hoe dit moet.

Bij sommige aandoeningen aan de schouder kun je door de arts doorverwezen worden naar een therapeut voor schouder oefeningen. Bij de therapie kunnen spieren soepel en losgemaakt worden. De bewegingsfunctie kan hersteld of verbetert worden en soms kan het nodig zijn om door oefeningen een andere manier van bewegen, staan,...

De schouder heeft een kogelgewricht dat ervoor zorgt dat we de arm kunnen draaien. In het gewrichtskapsel bevinden zich openingen, deze openingen worden de slijmbeurzen genoemd. Als er een slijmbeursontsteking optreedt in de schouder dan zwelt de slijmbeurs op. Bij het bewegen van de arm raakt de opgezette slijmbeurs bekneld...