Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijn schouderblad
Het schouderblad maakt deel uit van het schoudergewricht. Het schouderblad beweegt mee als we de schouders of armen naar achter trekken, omhoog doen en bij elke andere beweging die we met de armen maken. Het schoudergewricht wordt grotendeels ondersteunt door spieren die hieraan verbonden zijn, de spieren zorgen tevens voor de kracht die van de schouderbladen uitgaan. Als we pijn in het schouderblad voelen is dit dan ook vaak afkomstig van de spieren.

De oorzaak van pijn bij het schouderblad is vaak ontwrichting van het schouderblad. De spieren kunnen hierbij te ver uitgerekt worden. Er kunnen zelfs scheurtjes in de spiervezels ontstaan. Vaak helpt rust om de spieren te laten herstellen. Ook in de pezen kunnen kleine scheurtjes ontstaan, in dit geval wordt vaak een hevige pijn in het schouderblad gevoeld. Het schoudergewricht is tamelijk klein maar ook hier kunnen slijmbeursontstekingen ontstaan. De pijn wordt gevoeld in het schouderblad. Bewegen gaat nog maar moeilijk, de houding verandert en de getroffen kant wordt meestal ontzien. Een slijmbeursontsteking is vaak het gevolg van irritatie. Irritatie en scheurtjes kunnen ontstaan door overbelasting van de schouders. Overbelasting hoeft niet altijd met zwaar tillen te maken te hebben. Ook steeds dezelfde bewegingen kunnen overbelasting veroorzaken. In de meeste gevallen zal de arts rust voorschrijven en pijnstillers.

De pijn die in het schouderblad gevoeld wordt kan afkomstig zijn van een andere plaats in de schouder. Een ander gebruik van de spieren kan pijn bij het schouderblad veroorzaken. Ook kan een ontsteking boven in de schouder pijn uitstralen naar het schouderblad. Pijn in het schouderblad kan ook een symptoom zijn van een longaandoening. Hoewel de pijn in de longen ontstaat wijzen patiƫnten de omgeving van het schouderblad aan. Iemand die last heeft van zware hoestbuien kan tijdens het hoesten pijnscheuten in het schouderblad voelen. Scheurtjes in spieren en pezen genezen vaak vanzelf bij voldoende rust. Ontstekingen genezen meestal ook vanzelf. Als na een week de pijn in het schouderblad niet minder wordt of toeneemt, of als er koorts ontstaat is het belangrijk om naar de huisarts te gaan om aandoeningen en ziekten uit te sluiten.

Rugpijn bij of tussen de schouderbladen wordt hoge rugpijn genoemd. De pijn bij, tussen of net onder de schouderbladen wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding. Kantoormeubilair was voorheen vaak de oorzaak van rugpijn tussen de schouderbladen bij kantoorpersoneel. De ARBO dienst heeft om de werknemers te beschermen wettelijke...