Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bijziendheid
Bijziendheid, in de medische wereld ook vaak aangeduid als myopie of myopia, is een ametropie (refractiefout) waarbij de patiënt (deze wordt een myoop genoemd) objecten welke ver weg zijn niet scherp kan zien, maar dit is wel het geval bij de objecten welke dichtbij zijn gelegen. Om die reden heeft de aandoening ook diens naam gekregen (dicht)bijziendheid. Een object met een vergentie van nul zal dus niet scherp waar worden genomen en als het object naderbij komt dan zal de vergentie tot een negatief getal dalen. Op het moment dat dit getal gelijk aan de graad van ametropie is dan zal het object wel scherp waar worden *genomen.

Bijziendheid* is overigens geen ziekte, maar een refractiefout in het optische systeem van het oog. De accommodatie zorgt ervoor dat de lens gespannen zal worden afhankelijk van de afstand tot het object, zodat de afbeelding scherp geprojecteerd zal worden op het netvlies. Een verminderd vermogen tot accommoderen, een te lang oog of een licht afgeplat oog leidt ertoe dat de afbeelding scherp geprojecteerd wordt nog voor het netvlies. De ooglengte is in een dergelijke situatie dus te lang en de ooglens te sterk.

De afwijking begint zich in de meeste gevallen vanaf een leeftijd van acht tot twaalf jaar te ontwikkelen en in de tienerjaren wordt deze langzamerhand meer naarmate het oog groeit en hiermee de lengte van het oog toeneemt. Het brandpunt binnen het oog zal zich dan verder voor het netvlies gaan bevinden. Op het ogenblik dat men de volwassenheid heeft bereikt dan blijft de refractiefout in de meeste gevallen echter stabiel.

De indeling van afwijkingen aan de ogen, zoals ver- en bijziend, en hun verklaring en correctie werden door Franciscus Cornelis Donders uitgedach5t. De sterkte van de refractiefout kan worden gemeten door een oogarts, een opticien of een optometrist. Deze refractiefout wordt uitgedrukt in de dioptrie van de nodige lenzen. Hoe hoger de refractiefout is, hoe dichterbij het object gehouden dient et worden gehouden om scherp waargenomen te kunnen worden. Bij bijziende mensen ziet men daarom vaak dat zij, als het ware, met hun neus in een boek zitten.

Refractiechirurgie wil eigenlijk zeggen dat er een tamelijk ingrijpende en onomkeerbare ingreep uit wordt gevoerd op of in het oog dat (op de betreffende refractieafwijking na) volledig gezond is. Het is om die reden van het grootste belang om de mogelijke risico’s van zo’n soort operatieve ingreep in te...

Bij bijziendheid heeft men te maken met het probleem dat het brandpunt van de lichtstralen voor het netvlies terechtkomen waardoor men in de verte niet scherp kan zien. Het behandelingdoel is dus om het brandpunt weer exact op het netvlies te krijgen. Dit kan worden gedaan door wat voor het...