Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling bijziendheid
Bij bijziendheid heeft men te maken met het probleem dat het brandpunt van de lichtstralen voor het netvlies terechtkomen waardoor men in de verte niet scherp kan zien. Het behandelingdoel is dus om het brandpunt weer exact op het netvlies te krijgen. Dit kan worden gedaan door wat voor het oog te plaatsen dat de breking van de lichtstralen beïnvloedt. Dat kan met behulp van een bril of contactlenzen. Het is eveneens mogelijk om met refractiechirurgie de bijziendheid te verhelpen.

De brillenglazen hebben invloed op de breking van de lichtstralen. Bij bijziendheid worden brillenglazen gekozen welke de breking van de lichtstralen verminderen. Het brandpunt van de lichtstralen komt in dat geval verder achter in het oog te liggen. De sterkte van de brillenglazen wordt zodanig gekozen dat het brandpunt exact op de het netvlies terechtkomt. De sterkte van de glazen wordt met een min aangeduid samen met het aantal Dioptrieen. De glazen hebben met name bij hogere bijziendheid als nadeel dat het beeld vervormd en verkleind wordt. Bij een groot verschil in brilsterkte tussen de beide ogen kan het verschil in beeldgrootte zeer vervelend zijn. Bij een bril ligt bij hoge bijziendheid het gezichtsveld opzij en wordt ook nog eens door de perifere beeldvervorming van het glas en het montuur beperkt.

De contactlenzen beïnvloeden eveneens de breking van de lichtstralen net zoals dat bij een bril het geval is. Contactlenzen hebben echter niet als nadeel dat het beeld wordt vervormd en verkleind. Wel vergen contactlenzen meer onderhoud kan bij langdurig gebruik het dragen van lenzen tot problemen leiden zoals door een allergische reactie op de lenzen zelf of op de contactlensvloeistoffen. Met name bij slechte hygiëne geven contactlenzen meer kans op *ooginfecties.

Sinds* enige tijd zijn een aantal chirurgische technieken ontwikkeld om bijziendheid te corrigeren. Het type en de maat van brekingsafwijking bepaald de techniek die er kan worden gebruikt maar ook de ervaring van de chirurg met een specifieke techniek evenals de wens van de patiënt spelen daarbij een rol. De technieken die heden ten dage worden gebruikt kunnen onder worden verdeeld in een aantal verschillende lasertechnieken en niet-lasertechnieken.