Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Inspanningsastma
Inspanningsastma komt vaak voor, met name bij kinderen en jongeren. Een groot deel van hen hebben een andere vorm van astma of hebben last van één of meerdere allergieën. Inspanningsastma komt in verhouding meer voor bij jongens dan bij meisjes. De symptomen van inspanningsastma zijn: kortademig zijn, een piepende ademhaling en hoestbuien kort na het uitvoeren van een lichamelijke inspanning. De klachten zijn in de meest gevallen na een minuut of tien het meest erg en worden daarna geleidelijk weer minder. Binnen een uur zijn vaak de klachten weer volledig verdwenen. Een arts kan vaststellen of het daadwerkelijk om inspanningsastma gaat door de patiënt een zogenaamde inspanningsproef uit te laten voeren.

Op het moment dat de diagnose is gesteld zijn er een aantal verschillende mogelijkheden om de astma te onderdrukken. Kortwerkende medicatie zoals bijvoorbeeld luchtwegverwijders kunnen voor de inspanning worden gebruikt. Maar het is eveneens mogelijk om voor een lang werkend geneesmiddel te gaan dat dan één of twee keer op een dag wordt gebruikt.

Niet elke sport is gelijk en de aard van de sport samen met de omgeving waarin er wordt gesport, zijn mede bepalend of inspanningsastma erg vaak of juist wat minder voorkomt. In de regel kanm men stellen dat het risico op inspanningsastma bij warme en vochtige omstandigheden minder groot is, dan bij droog en koud weer.

Bovenal is het beter om te kiezen voor een sport met een lagere adembehoefte zoals vechtsporten, tennis, volleybal, gymnastiek en sprinten. Watersporten zoals zwemmen en waterpolo zijn eveneens aan te raden wanneer men aan inspanningsastma lijdt maar toch wil gaan sporten. Minder goed voor personen die lijden aan inspanningsastma zijn sporten met een hoge adembehoefte zoals onder andere voetbal, lange- afstandslopen, wielrennen en rugby. Eveneens koude sporten zoals ijshockey, schaatsen en langlaufen zijn geen ideale optie qua sport voor mensen met inspanningsastma.

Wanneer men last heeft van inspanningsastma zijn er dingen welke kunnen helpen om de aanvallen te verminderen. Wanneer men een verstopte neus heeft moet men deze behandelen. De lucht die men door de neus inademt wordt dan slechter gezuiverd, verwarmd en bevochtigd wat een aanval kan uitlokken.