Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoe verloopt de operatie? (Gescheurde kruisbanden)
Op de dag van de opname hoort men vaak pas exact hoe laat de operatie aan de kruisbanden van de knie gepland staat. Een verpleegkundige begeleidt de patiënt naar de operatieafdeling waar men over wordt gedragen aan het operatieteam. Men mag, als men dit kan, zelf overschuiven op een speciaal *operatiebed.

Vervolgens* zal de anesthesioloog bij de patiënt komen voor de verdoving. De operatie vindt vaak plaats onder een plaatselijke verdoving door het geven van een ruggenprik. Gedurende de operatie van de gescheurde kruisbanden ziet men overigens niet wat er gebeurt. De operatiegeluiden kan men wel horen, mits men tenminste geen koptelefoon op heeft gezet met muziek. Soms mag men eigen cd’s meenemen waardoor men naar favoriete muziek kan luisteren terwijl de operatie gaande is. Indien men gedurende de operatie liever wil slapen, dan kan men dit altijd bespreken met de betreffende anesthesioloog.

Voor de vervanging van de voorste kruisband wordt het middelste gedeelte van de knieschijfpees (samen met een stukje bot aan allebei de kanten) gebruikt, of een gedeelte van de pezen van de hamstring aan de binnenzijde van de knie. De orthopedisch chirurg bespreekt met de patiënt wat in een individuele situatie de beste methode zal zijn. De ingreep in het gewricht wordt met behulp van een kijkoperatie gecontroleerd. De nieuw gecreerde kruisband wordt op de oorspronkelijke plek van de voorste kruisband vastgezet. De operatie duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Na de operatie heeft men een litteken aan de voorkant van de knie.

Meteen na de operatie zal men nog een bepaalde tijd in de uitslaapkamer verblijven. Op het moment dat de controles, zoals de bloeddruk en de hartslag, goed zijn dan gaat men weer terug naar de afdeling. Op de afdeling aangekomen belt de verpleegkundige zoals afgesproken een contactpersoon op en zal van tijd tot tijd de bloeddruk, de hartslag maar ook de wond controleren. Om de pijn tegen te kunnen gaan die het gevolg is van de operatie zal men een pijnstillend medicijn toegediend krijgen. Uiteraard zal men zelf aan dienen te geven of dit voldoende werkt of niet zodat de pijn dragelijk zal blijven.