Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gescheurde kruisbanden of ligamenten
In het kniegewricht zijn twee kruisbanden * gelegen: de zogenaamde voorste- en *achterste kruisband. Deze kruisbanden lopen, zoals de naam al aangeeft, gekruist en hebben als taak om de bewegingen van de knie te geleiden en te remmen. Iedere kruisband voorkomt dat het onderbeen in een bepaalde richting kan verschuiven.

Door het scheuren van een kruisband ontstaat er dikwijls een bloeding in het kniegewricht, hierdoor kan de knie binnen een paar uur dik worden en veel pijn gaan doen. Deze pijn kan gepaard gaan met een gevoel van misselijkheid. Op het moment dat een kruisband scheurt, hoort men in veel gevallen een knappend geluid vanuit de knie komen.

De mediale (midden) collaterale band en de voorste kruisband raken in veel gevallen beschadigd, de achterste kruisband en de laterale collaterale band zullen minder vaak geblesseerd raken. De collaterale banden bevinden zich aan de binnen- en aan de buitenzijde van een knie.

Indien een kruisband is gescheurd, heeft men last van de volgende symptomen: men heeft een instabiel gevoel en zakt door de knie, men kan bijna niet meer op het betreffende been lopen en de knie zit op slot. Dit laatste wil zeggen dat men het gewricht van de knie nauwelijks kan strekken. Bovendien zal de knie dik worden door het vocht en eventueel bloed dat zich erin ophoopt. Pas na twee tot drie weken zal de zwelling slinken en daadoor ook de pijn af gaan nemen. Vanaf dat moment zal de knie voorzichtig weer belast gaan *worden.

Vaak* ontstaat een gescheurde kruisband door een ongeluk of tijdens het sporten. De oorzaak is een draaibeweging in het kniegewricht die abrupt wordt uitgevoerd. Dit kan gebeuren op het moment dat men valt terwijl de voet vast blijft staan, bij zich verstappen, uitglijden of na een sprong direct omdraaien. Het onderbeen blijft dan staan terwijl het bovenbeen naar buiten zal draaien. Wanneer een dergelijke beweging snel, niet gecontroleerd en te ver wordt doorgevoerd dan komt de kruisband onder een te grote spanning te staan en kan deze scheuren.
Er kan op hetzelfde moment eveneens letsel ontstaan aan de binnen meniscus en/of de binnenband.

Bij alle operaties loopt men een bepaald risico, dit geldt uiteraard dus ook voor een operatie aan de gescheurde kruisbanden. Bepaalde mensen hebben na de operatie last van een doof gevoel naast het ontstane litteken. Het herstel is bovendien niet in alle gevallen volledig. Verder kan het litteken bij het...

Op de dag van de opname hoort men vaak pas exact hoe laat de operatie aan de kruisbanden van de knie gepland staat. Een verpleegkundige begeleidt de patiënt naar de operatieafdeling waar men over wordt gedragen aan het operatieteam. Men mag, als men dit kan, zelf overschuiven op een speciaal...