Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Moeilijke stoelgang
De stoelgang is het laatste gedeelte van de spijsvertering. Bij de stoelgang worden de restanten voedsel en schadelijke stoffen waar we niets mee kunnen doen en die het lichaam zelfs schade kunnen toebrengen, afgevoerd. In de dikke darm zitten bifido bacteriën die de dikke darm beschermen tegen de slechte bacteriën. Ook zorgen zij voor de gisting en het rottingsproces waardoor gassen ontstaan die de darm in beweging houden. Als hier een storing ontstaat dan kun je last krijgen van een moeilijke stoelgang. Als de ontlasting te lang in de darm blijft wordt er teveel vocht onttrokken, hierdoor krijg je harde ontlasting.

De storing kan ontstaan door verschillende oorzaken. Een aandoening kan een slechte stoelgang veroorzaken maar ook de eigen eet- en levensstijl kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Als je last hebt van een moeilijke stoelgang krijg je last van een opgeblazen gevoel, ook kun je last krijgen van buikpijn of krampen. Door het gevoel van wel moeten ga je harder persen, hierdoor kun je inwendige en/ of uitwendige aambeien krijgen. Een moeilijke stoelgang word obstipatie genoemd. Het meeste kenmerkende van obstipatie is slechts een of tweemaal in de week naar de wc kunnen en een harde, droge ontlasting. Bovendien kun je last krijgen van een vol gevoel waardoor er minder eetlust ontstaat en last van veel wind door de opbouwende gassen in de *darm.

Door* de harde en droge ontlasting kan het slijmvlies van de darmwand geïrriteerd raken waardoor het gemakkelijk kan ontsteken. Bij de anus kunnen scheurtjes ontstaan. Als er pijn ontstaat bij het poepen dan probeert men zolang mogelijk de gang naar de wc uit te stellen. Hierdoor wordt de stoelgang nog moeilijker omdat er meer vocht wordt onttrokken, en de ontlasting nog harder wordt. Vezels en veel drinken kunnen samen met meer beweging zorgen voor een betere stoelgang. Niet alleen kan een moeilijke stoelgang door aandoeningen en ontstekingen ontstaan, een moeilijke stoelgang kan deze ook veroorzaken. Een enkele maal een laxeermiddel is niet erg maar bij veel laxeermiddelen ontstaan weer andere lichamelijke problemen. Neem contact op met de huisarts om lichamelijke aandoeningen uit te kunnen sluiten.

Om te begrijpen wat een slechte stoelgang is en kan aanrichten moet je het traject van de spijsvertering wel een beetje kennen. Het spijsverteringsstelsel zorgt voor de opname, verwerking, verspreiding en afvoer van het voedsel. De blinde darm is het bovenste deel van de dikke darm, hierin worden via de...

Het laatste wat je verwacht als je naar de wc gaat is bloed zien bij je ontlasting. Voor de meeste mensen is bloed bij de stoelgang een shockerende ontdekking. Toch hebben veel mensen angst om met deze ontdekking naar de huisarts te gaan. Liever gebruikt men de struisvogelpolitiek en steekt...