Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloed in stoelgang
Het laatste wat je verwacht als je naar de wc gaat is bloed zien bij je ontlasting. Voor de meeste mensen is bloed bij de stoelgang een shockerende ontdekking. Toch hebben veel mensen angst om met deze ontdekking naar de huisarts te gaan. Liever gebruikt men de struisvogelpolitiek en steekt de kop in het zand. Toch geeft een vroege ontdekking van bloed in de stoelgang de meeste kans op een eenvoudige en snelle genezing. Bovendien hoeft bloed in de stoelgang lang niet altijd alarmerend te zijn. Alarmerend kan het zijn als men al langer problemen heeft met de stoelgang en deze verwaarloosd heeft, of als men al langer pijn of andere symptomen heeft die wijzen op een aandoening in het spijsverteringsstelsel.

Een ernstige aanwijzing kan veel, donkerkleurig bloed in de stoelgang zijn. Bloed dat bijna zwart is en zwarte ontlasting wijzen op bloedende maagzweren, onmiddellijke medische hulp is dan van levensbelang. Is er naast veel bloed ook veel slijm in de stoelgang dan kan er een ernstige aandoening aan de darm zelf zijn ontstaan. Heb je bloed in de stoelgang in combinatie met hevige pijn laat ook dan meteen een dokter komen. Een beetje bloed in de stoelgang wijst in de meeste gevallen op een ontsteking in de darm. Je kunt bloedstreepjes of klonten ontdekken.

Bloed in de stoelgang kan ook ontstaan door bloedende aambeien of door een wondje in de anus. In de meeste gevallen is het bloed dan niet donker maar helderrood van kleur. Als je een wc hebt zonder plateautje kan het bloed erger lijken door het water waarmee het zich direct vermengd. Kleine wondjes herstellen zich meestal vanzelf, ook aambeien verdwijnen soms spontaan. Heb je aambeien die blijven bloeden dan kan dit heel vervelend zijn, het is maar een kleine ingreep om deze te verwijderen. Bij kleine wondjes kun je wondzalf, vaseline of uierzalf gebruiken om het wondje sneller te laten genezen en de huid soepel te houden. Als je een ontsteking hebt dan heb je meestal ook pijn en koorts. Een bezoekje aan de huisarts kan je van veel onnodig leed *verlossen.
*