Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
De kleuren van de skipistes
Een skipiste is een afgebakende zone in een skigebied. Deze zones of skipistes hebben een kleur om het skiën veiliger, of misschien juist wel uitdagender te maken. De kleuren van de skipistes geven de moeilijkheidsgraad van de zone weer. De moeilijkheidsgraad wordt onder andere berekend op de hellingsgraad van de skipiste, de conditie van de piste en de breedte van de piste. Het classificeren van de moeilijkheidsgraad kan verschillen in de diverse skilanden. Soms wordt niet alleen naar de moeilijkheidsgraad van de piste gekeken maar ook de omgeving waarin de skipiste zich bevindt. Skipistes waarop men moet dalen en klimmen, en smalle skipistes langs een vallijn zijn moeilijker dan een brede helling waarop je in bochten recht naar beneden kunt skiën.

De kleuren die gebruikt worden zijn wit, groen, blauw, rood en zwart. Geel is in principe het voetgangersgebied maar geel wordt ook gebruikt voor skipistes die niet met piste onderhoudsmachines bewerkt zijn. Veel mensen vinden deze natuurlijke skipiste de grootste uitdaging omdat je nooit weet wat je tegenkomt. Deze skipiste kan per uur veranderen door weersomstandigheden maar ook door hobbels op de helling waar mensen voortduren omheen skiën. In plaats van wit wordt er soms ook geen kleur aangegeven. Dit is de piste voor kinderen die in een skischool hun eerste skilessen krijgen. De witte skipiste wordt ook wel de babypiste genoemd.

De groene skipiste is een piste met een paar korte hellingen. Het is de gemakkelijkste skipiste en geschikt voor kinderen die hun eerste skilessen hebben gehad. De blauwe skipiste is de piste voor beginners, de hellingen zijn niet moeilijk er liggen geen obstakels. De rode skipiste is een piste voor gevorderde skiërs, de piste is moeilijk. De moeilijkste piste is de zwarte piste, het gebied is afwisselend met verschillende hellingen en obstakels. De zwarte piste is geschikt voor de meer ervaren skiër. De kleurmarkeringen zijn algemene markeringen. De skipistes kunnen door gebruik en weersomstandigheden in moeilijkheidsgraad toe- of afnemen. Op skipistes waar veel geskied wordt kan bijvoorbeeld de sneeuw platgedrukt worden, of hobbels groeien door het uitdiepen van de sneeuw erom heen.

Periodes om te skiën

Als je voor het eerst gaat skiën dan is een goede voorbereiding belangrijk. Veel mensen denken dat skiën geen probleem is als je kunt schaatsen. Dit is een vergissing, skiën is een heel andere sport. Alleen al het leren lopen op de skischoenen en de lange latten valt tegen als...

Normaal gesproken is de beste tijd om te gaan skiën als de landen het startschot geven dat de sneeuw dik genoeg is en dat de skipistes opengaan. Uiteraard is men bij het skiën voor een groot deel afhankelijk van de weersomstandigheden. Met de verandering van het klimaat kun je er...