Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voorbereiding op de operatie? (Gescheurde kruisbanden)
De huisarts zal een patiënt met gescheurde kruisbanden vaak doorverwezen naar de polikliniek orthopedie van een ziekenhuis. Op deze polikliniek wordt de knie eerst onderzocht en worden er röntgenfoto’s van gemaakt om zo de oorzaak van de klachten te kunnen achterhalen. Op het moment dat de klachten en de onderzoeksresultaten hier aanleiding toe geven, kan de orthopedisch chirurg samen met de patiënt bespreken of er een al dan niet een indicatie voor een operatie bestaat. Met een zogenaamde kruisbandvervangende operatie kan er een betere stabiliteit van de knie bereikt worden. Zodra de beslissing is genomen om een dergelijke kruisbandoperatie uit te gaan voeren dan zal de polikliniekassistent in overleg met de patiënt een aantal verschillende formulieren invullen die betrekking hebben op de opname.

Voor de aanvang van de operatie wordt men onderzocht door de anesthesioloog. Dit wordt de zogenaamde pre-operatieve screening genoemd. Gedurende het pre-operatieve spreekuur zal een anesthesioloog de wijze van verdoving met de patiënt doornemen en, indien dit nodig mocht zijn, een aanvullend onderzoek verrichten zoals bijvoorbeeld het maken van een hartfilmpje (ECG) en/of het maken van een longfoto. In sommige gevallen is een onderzoek door een andere specialist noodzakelijk. Uiteindelijk moeten dan alle specialisten hun toestemming geven voor de operatie. Men dient de arts altijd te vertellen als men ergens allergisch voor blijkt te zijn. Ook het gebruik van bloedverdunners moet gemeld worden zodat overlegt kan worden men hiermee dient te stoppen.

Door een medewerker van de afdeling opname wordt men gebeld om te horen wanneer de datum van de operatie zal zijn. De medicijnen die men thuis gebruikt dient men dan mee te nemen. Om na de operatie misselijkheid zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, dient men op de dag van de operatie nuchter te zijn en te blijven. Dit wil zeggen dat men na middernacht niets meer mag eten, drinken of roken. Water mag men echter nog wel drinken tot twee uur voor de aanvang van de operatie.

Voordat men geopereerd gaat worden dient alle make-up, sieraden en protheses verwijderd te worden. Ook gaat men voor de operatie nog douchen maar mag men geen bodylotion gebruiken.