Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling glaucoom
De behandeling van een glaucoom is voornamelijk gericht op het voorkomen dat het zicht slechter wordt of helemaal verloren gaat. De reden dat het zicht verloren gaat is het kapot drukken van de zenuwvezeltjes door kamerwater. Genezen kunnen deze zenuwvezeltjes niet maar door de oogdruk te verlagen kan geprobeerd worden om het verslechtering proces stop te zetten. Het verlagen van de oogruk kan op verschillende manieren. Voor welke methode men kiest is afhankelijk van de schade die al is ontstaan door het glaucoom. Zolang het mogelijk is zal men de oogdruk eerst proberen te verlagen met oogdruppels of met tabletten. De tabletten worden meestal slechts tijdelijk gegeven als er opeens een hele hoge oogdruk ontstaat of als vermindering van de oogdruk niet *lukt.

Bij* beide medicinale methodes kunnen bijwerkingen optreden. Bij oogdruppels kunnen er bijwerkingen ontstaan op de long- en lichaamsfuncties en op het hartritme. Er zijn oogdruppels die de aanmaak van kamerwater verminderen, oogdruppels die zorgen voor een betere afvoer van kamerwater en oogdruppels die beiden doen. De tabletten om de oogdruk te verminderen zorgen voor minder aanmaak van kamerwater en een snellere afvoer. De bijwerkingen zijn ondermeer maagklachten, vermoeidheid en tintelende vingers en tenen. De lichamelijke conditie van een patiƫnt met glaucoom is door de bijwerkingen belangrijk bij een behandelingskeuze. Bij een medicinale behandeling met zowel oogdruppels als tabletten moet je altijd contact opnemen met de arts als er onverwachte bijwerkingen optreden.

Hoewel er ook een laserbehandeling bestaat zal een arts als medicinale hulp niet lukt of niet kan sneller kiezen voor een operatieve ingreep. Een operatie is gericht op de verbetering van de afvoer van het kamerwater. Meestal wordt hiervoor een afvoerluikje gemaakt in het witte deel van het oog. Deze ingreep wordt een filteroperatie genoemd. Is een filteroperatie niet gelukt of niet mogelijk dan kan de arts ervoor kiezen om een glaucoom implantaat te plaatsen in het oog. Hierbij wordt een hol buisje geplaatst, meestal in de voorste oogkamer en een siliconenplaatje achter op de oogbol. Het buisje en plaatje staan met elkaar in verbinding, deze combinatie zorgt ervoor dat het oogvocht afgevoerd wordt.