Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zwanger krampen
Zwanger zijn en krampen krijgen horen in een vroeger of later stadium van de zwangerschap bij elkaar te horen. Er zijn bij zwanger zijn en krampen veel verschillende oorzaken die de krampen kunnen opwekken. In de eerste drie maanden kunnen krampen optreden als gevolg van veel overgeven in de maag. Omdat de baarmoeder uitrekt kan hier kramp in de buik bijkomen. Vooral in het eerste trimester kan spanning en stress ontstaan, vaak juist veroorzaakt door de buikpijn die je voelt. Spanning en stress kunnen ook krampen veroorzaken, vaak eveneens in de buikstreek. Hoe verder je komt in de zwangerschap, hoe groter de kans op *krampen.

Door* de groei van de baby worden de spieren extra belast in de benen, bovendien verandert het patroon van je bloedsomloop. Je gaat anders zitten, anders lopen, anders staan en liggen. Je spieren gaan hierdoor ook anders werken, je belast spieren die voorheen niet belast werden. Ook in deze spieren kan door overbelasting kramp ontstaan. Daarnaast kunnen spieren klem gaan zitten en kan er bij sommige aderen een verminderde zuurstof toevoer optreden. Te lang zitten is niet goed, maar ook te lang staan en lopen kan kramp opleveren. Het beste voor de spieren en de aderen is voldoende rust waarbij je gestrekt op bed gaat liggen.

Vanaf de zevende maand kunnen regelmatig krampen optreden in je kuiten en in je voeten. Veel vrouwen hebben hier last van. De krampen en pijn komen meestal ‘s nacht. De oorzaak van de krampen is oververmoeide spieren. De groei van de baby is bijna compleet en het gewicht dat je draagt is extra belasting op de spieren. Beweging zorgt ervoor dat er extra zuurstof naar de spieren gaat. Als bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat kun je ook zittend op een stoel je been omhoog houden en strekken en buigen. Magnesium kan helpen om de krampen te verminderen. Gebruik dit alleen in overleg met de huisarts of verloskundige. Heb je last van erge krampen in je buik neem dan contact op met de verloskundige. Soms helpt het omhoog leggen van je benen om de krampen te verminderen.