Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Littekenbreuk behandelen doormiddel van een operatie
Het is goed zich te bedenken dat een operatie voor een littekenbreuk geen kleinigheid betreft. In de regel gaat het daarbij namelijk om een tamelijk grote operatie. In sommige gevallen is het nodig dat men na de betreffende operatie naar de intensive care moet gaan. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om de spierlagen van de buikwand los te maken van elkaar om op die manier meer ruimte te krijgen zodat het defect aan de buikwand gesloten kan worden. Dit gaat samen met grote wondgebieden in de spieren van de buikwand. In bepaalde gevallen is voor het herstel van een littekenbreuk een kunststofmatje (mesh) nodig om het defect te kunnen dichten. Zodra het risico van zo’n operatie te groot lijkt of als er geen mogelijkheden tot herstel zijn dan kan men besluiten om zich niet te laten opereren.

Geen enkele operatieve ingreep is zonder risico’s. Dit is eveneens het geval bij de operatie van een littekenbreuk. De normale kans op complicaties is ook hier aanwezig, zoals bijvoorbeeld het optreden van een nabloeding, een infectie van de wond, trombose of een longontsteking. Door de grootte van de operatie is er een verhoogde kans op een gestoorde genezing van de wond. Dit kan aanleiding geven tot een wondinfectie of tot de vorming van een nieuwe littekenbreuk. Verder kunnen er na de operatieve ingreep tijdelijk problemen met de ademhaling ontstaan, omdat er door het sluiten van de breuk minder ruimte voor een normale buikademhaling is dan voordien. Daardoor kan het noodzakelijk zijn dat men langere tijd beademd zal worden op de intensive care.

Het is mogelijk, dat men na de operatie door een aantal slangen verbonden is met medische apparaten. Dat kunnen zijn: infusen ten behoeve van de toediening van vocht. Verder kan er een dun slangetje in de rug zitten voor de pijnbestrijding evenals een slangetje door de neus, langs de slokdarm, naar de maag om ervoor te zorgen dat overtollig maagsap zal worden afgezogen. Ook kan er een drain in de buik zijn aangebracht voor de afvoer van eventueel bloed en wondvocht. Een blaaskatheter voor afloop van urine is eveneens niet ongebruikelijk.