Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Littekenbreuk wat na de operatie?
Het is mogelijk dat een patiënt meteen na de operatie aan een littekenbreuk door een aantal slangetjes verbonden is met diverse apparaten. Dat kunnen zijn onder andere zijn: één, en soms zelfs twee, infusen waardoor men vocht toe krijgt gediend, een dun slangetje dat zich in de rug bevindt en dat dient om de pijnbestrijding mee te regelen en een sonde in de maag welke langs de mond en slokdarm in is gebracht ten behoeve van het wegzuigen van eventueel overtollig maagsap.Verder kan er een drain in de buik van de patiënt aan zijn gebracht voor de afvoer van eventueel bloed en wondvocht maar ook een blaaskatheter voor het wegvoeren van urine uit de urineblaas.

Op welk moment al deze hulpmiddelen weer zullen worden verwijderd hangt af van het herstel van de betreffende patiënt na de operatie. In de loop van de dagen na de operatie gaat het zelf drinken langzaam aan steeds beter en gaat men eerst vloeibare voeding en daarna weer over op vaste voedsel. Hier is echter geen vaststaand schema voor opgesteld. Men krijgt de eerste dagen drinken en eten naarmate het maag-darmstelsel kan verdragen.

Kort na de operatie is het dikwijls aan te raden om het wondgebied, voornamelijk bij een verhoging van de druk zoals bij hoesten en persen, enigszins met de hand te ondersteunen. Bij grote operaties aan de buikwand wordt soms een elastisch steunverband aangelegd. De operatiemethode, de grootte van de operatie en persoonlijke factoren zullen de patiënt na het ontslag uit het ziekenhuis nog een bepaalde tijd last kunnen geven aan het operatiegebied. Dergelijke factoren bepalen eveneens of men meteen na de operatieve ingreep uit bed mag komen. Het kan dus zo zijn dat men een paar dagen bedrust dient te houden.

Ook het oppakken van de activiteiten van alledag en de mogelijkheid om weer wat op te kunnen tillen zullen hiervan afhankelijk zijn. De behandelend arts zal de patiënt een paar adviezen hierover geven. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt men een afspraak mee voor een poliklinische controle. De hechtingen mogen na zo’n tien tot veertien dagen verwijderd worden door de huisarts.