Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken littekenbreuk
Een littekenbreuk is een onderbreking die is ontstaan in de buikwand. Een dergelijke onderbreking ontstaat op een plek, die in het verleden is gebruikt om een operatie uit te kunnen voeren. De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een littekenbreuk is dan ook een stoornis bij de genezing van de ontstane wond bij de eerdere operatieve ingreep. Zo’n stoornis kan zich mogelijk hebben voor hebben gedaan in de vorm van een bloeduitstorting, al dan niet met in combinatie met een ontsteking. Tevens kan zich een stoornis van de genezing van de operatiewond voor hebben gedaan als een uiting van een minder goede fysieke gesteldheid of conditie. Een littekenbreuk kan ook het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen, welke men in het verleden nodig heeft gehad. Bovendien zou het kunnen zijn dat men dermate ernstig ziek is geweest dat de wond in de buikwand na de operatieve ingreep niet kon worden gesloten en vanzelf dicht is gegroeid, waarna in veel van de gevallen er een littekenbreuk kan ontstaat.

Een arts stelt de diagnose stellen dat men een littekenbreuk heeft aan de hand van de bevindingen bij het uitvoeren van een fysiek onderzoek. De littekenbreuk is in de meeste gevallen dan eenvoudig vast te stellen op het moment dat de patiënt rechtop staat. Een aanvullend onderzoek is bij geringe littekenbreuken in de regel niet noodzakelijk. Bij de wat grotere littekenbreuken kan men een CT-scan (een computer röntgen onderzoek) uit laten voeren. De arts zal de scan dan gebruiken om te bestuderen hoe de betreffende littekenbreuk eventueel kan worden hersteld.

Een littekenbreuk is dus, kortweg gezegd, een gevolg van een niet correct geheelde wond na een operatie. In bepaalde gevallen zal een littekenbreuk het gevolg zijn van een operatie in het verleden maar in andere gevallen is dit eveneens mogelijk door een bloeduitstorting of een wond die bewust open is gelaten door het medisch personeel vanwege de aard van de aandoening, maar die vanzelf is geheeld en daarbij een littekenbreuk gevormd heeft. De oorzaak van een littekenbreuk hoeft daarom niet voor iedereen hetzelfde te zijn en kan per persoon verschillen.