Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen longembolie
Op het moment dat er zich een longembolie voordoet dan ziet men erg vaak weinig tot zelfs helemaal geen verschijnselen, met name bij een kleine embolie heeft men dikwijls geen klachten. Een longembolie is zonder enige twijfel een vaak gemiste diagnose. Is de embolie echter groter dan kan men de volgende symptomen te zien krijgen: de patiënt begint snel en oppervlakkig adem te halen. Bovendien is men benauwd en daarbij kunnen de lippen en de nagelbedden blauw verkleuren.

Iemand met een longembolie kan verder pijn op de borst ervaren. Deze pijn kan bovendien vastzitten aan de ademhaling van de betreffende patiënt. Verder kan men last krijgen van een plots ontstane hoestprikkel. Ook ziet men van tijd tot tijd dat bij iemand met een longembolie de hartslag verhoogd is of dat de lichaamstemperatuur licht is gestegen. Dit wordt ook wel subfebriele koorts genoemd. Ook kunnen er sliertjes bloed in het slijm dat men ophoest aantreffen.

Een longembolie kan ernstige en zelfs dodelijke gevolgen hebben en om die redenen zijn een snelle diagnose en direct medisch handelen noodzakelijk. De ontwikkeling van longembolie ligt voor een deel aan de omvang van het stolsel dat in het bloed aanwezig is. Een groot bloedstolsel dat een grote en voorname longslagader afsluit of blokkeert, kan opeens, zonder enige vorm van waarschuwing vooraf, de dood van een patiënt tot gevolg hebben.

Doordat de verschijnselen die men waar kan nemen bij een longembolie eveneens voor kunnen komen bij een aantal andere aandoeningen is het niet altijd direct te zeggen waaraan een patiënt lijdt. Vaak zullen er eerst een aantal medische onderzoeken plaats moeten vinden voordat een arts de diagnose longembolie daadwerkelijk kan stellen. In veel gevallen van een grote longembolie is haast echter geboden, zowel bij het stellen van de juiste diagnose als van het starten van de meest geschikte behandeling. Het leven van de patiënt kan immers in gevaar komen wanneer er een belangrijk bloedvat af worden gesloten of wanneer er te weinig zuurstofrijk bloed in de longen of andere vitale organen terecht kunnen komen. De grotere embolieen overleeft men bijna alleen maar door goed medisch ingrijpen.