Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
De complicaties van een maagband of maagring
Aan een operatieve ingreep zijn in alle gevallen bepaalde risico’s verbonden. Dit geldt dus ook voor een plaatsing van een maagband of -ring. Er is tijdens en na een dergelijke ingreep, weliswaar een geringe, kans op het overlijden van de patiënt of kunnen er mogelijk ernstige complicaties optreden zoals letsel aan één of meerdere organen, stoornissen aan een orgaan of organen dan wel inwendige bloedingen. Verder dient men eveneens rekening te houden met overige complicaties welke met de juiste behandeling normaal kunnen genezen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan de vorming van littekenweefsel, misselijkheid, infecties aan de urinewegen, krampen en/of het ontstaan van diarree.

Behalve de algemene complicaties en risico’s welke gelden voor iedere chirurgische ingreep kunnen ook een paar specifieke problemen optreden na de plaatsing van een maagband. Door te snel eten of door te grote hoeveelheden voedsel te nuttigen kan de maagband zich bijvoorbeeld gaan verplaatsen (dit wordt aangeduid als slipping). In bepaalde gevallen is het in zo’n geval noodzakelijk om een patiënt opnieuw te opereren.

Verder kan door het eten van te grote stukken voedsel de toegang tot de maag geblokkeerd raken en zal de band worden leeg dienen te worden gezogen. Maar de band kan eveneens ingroeien in de maag. Daarvoor kunnen diverse oorzaken worden genoemd. Erosie van de maag treedt in de meeste gevallen op als er te veel vocht in de maagband gespoten wordt. Hierdoor wordt er een te grote druk veroorzaakt en ontstaat er een irritatie van de maag welke erosie zal veroorzaken. Deze druk kan eveneens veroorzaakt worden door te grote stukken voedsel te nuttigen. Daarnaast kan de maagwand beschadigd zijn geraakt gedurende de operatie of kan er een infectie ter hoogte van de injectiepoort eveneens voor erosie zorgen dan wel een infectie optreden ter hoogte van de maagband waardoor de maagband verwijderd dient te worden. Problemen kunnen ook ontstaan ter hoogte van de injectiepoort en het slangetje (‘tube’). De tube kan bijvoorbeeld loslaten of lek worden geprikt.

Vaak worden dergelijke problemen onder plaatselijke verdoving opgelost, alleen wanneer de maagband lekt en operatief verwijderd moet worden gebeurt dit wel onder volledige narcose.