Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Operatie van maagband of maagring
De plaatsing van een maagband, of maagring, kan op een tweetal wijzen uit worden gevoerd. Men kan namelijk niet alleen door middel van een echte operatie de maagband plaatsen maar dit ook laparoscopisch doen. Dit wil zeggen dat men de maagband door middel van een aantal kleine sneetjes in de buikwand plaatst aan de bovenkant van de maag. Een laparoscopische ingreep staat ook bekend als een kijkoperatie. *

Ongeacht* welke methode er toe zal worden gepast, in beide gevallen zal men onder volledige narcose worden gebracht zodat men niets meekrijgt van de plaatsing van de maagband. Verder zal men eveneens in allebei de gevallen rekening moeten houden met het aanbrengen van een incisie van ongeveer vijf centimeters lang. Deze is noodzakelijk om het reservoir door aan te brengen.

Men zal op een opname dienen te rekenen van drie tot vier dagen in het ziekenhuis wanneer men een maagband wil laten plaatsen. Daarnaast zal men van tijd tot tijd door een arts dienen te worden gezien zolang de maagband in het lichaam aanwezig is. In principe zou dit voor de rest van het leven kunnen zijn hoewel dit meestal niet voorkomt en men de maagband na verloop van tijd (soms jaren) weer weg laat halen. Dit verwijderen gebeurt eveneens door middel van een operatieve ingreep onder een volledige narcose.

Een groot voordeel van de maagbanden van vandaag de dag is dat een arts zonder operatieve ingreep de maagband bij kan vullen of leeg kan laten lopen indien dit nodig mocht zijn. Dit gebeurt door een injectiepoort welke de arts door de buikwand eenvoudig aan kan prikken met een injectienaald. De maagband wordt dan gevuld met een fysiologische zoutoplossing. Een maagband kan dus worden aangepast aan individuele omstandigheden en zelfs helemaal ongedaan worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een permanente maagverkleining welke soms als alternatief voor de maagband wordt aangedragen. De meeste patiƫnten geven echter de voorkeur aan de plaatsing van een maagband in plaats van het uitvoeren van een verkleining van de maag. Ook heeft de plaatsing van een maagband vaak de voorkeur ten opzichte van bijvoorbeeld een ingrijpender gastric bypass.