Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Eerste hulp bij reisziekte
Iemand die last krijgt van reisziekte zal zich misselijk en draaierig kunnen gaan voelen. Reisziekte kan in allerlei vervoersmiddelen optreden en dus niet alleen in een auto of bus maar ook in een vliegtuig of op een boot. Men voelt zich vaak ellendig en kan aandrang hebben om over te geven.

De reisziekte ontstaat door het bewegen en het schommelen van het transportmiddel. Doordat dit soort bewegingen het evenwichtscentrum in de hersenen zullen prikkelen, ontstaat er een gevoel van misselijkheid en de aandrang tot overgeven. Niet iedereen is (even) gevoelig voor het krijgen van reisziekte. De klachten zullen weer vanzelf gaan verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel is gestopt. Kinderen hebben frequenter last van reisziekte dan ouderen, omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog niet voldoende ontwikkeld is.

Hoewel men zich bij reisziekte bijzonder ellendig kan voelen, is dit geen reden om een arts erbij te roepen. De klachten verdwijnen immers op het moment dat de beweging stopt. Men zal dus zelf voor een eventuele verlichting van de klachten dienen te zorgen. Dit kan onder andere door tijdens de reis een stukje droog brood of een koekje te eten. Hierdoor zal de maag bezig zijn met het verteren ervan en de misselijkheid minder worden.

Voordat men vertrek kan het vaak ook helpen om een speciaal middel in te nemen die dit fenomeen tegen kan gaan. Hierbij moet men wel rekening houden met het feit dat veel van deze middelen het reactievermogen en de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Bestuurders van vervoersmiddelen mogen deze dan ook niet *gebruiken.

Verder* kan men reisziekte ook voorkomen door korte tijd voor vertrek een lichte vetarme maaltijd te gebruiken en geen koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken te drinken. Op het moment dat men reisziekte wil voorkomen of wil verminderen kan men voor de aanvoer van voldoende frisse lucht zorgen in het vervoersmiddel. Soms kan het eveneens helpen wanneer men zelf op de bestuurdersplaats gaat zitten, helaas is dit niet altijd mogelijk of verantwoord. Tijdens een reis is het belangrijk om zich te concentreren op de bewegingen die komen gaan zodat het lichaam hierop beter in kan spelen.