Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling roodvonk
Ieder mens die roodvonk nog niet door heeft gemaakt, kan besmet raken en dus ziek worden. Roodvonk komt het meest voor bij kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar. Inenting tegen roodvonk is tot op de dag van vandaag nog niet mogelijk. Omdat een heleboel mensen de bacterie bij zich dragen zonder hier ziek van te worden, is een besmetting lastig te voorkomen. Goede hygiƫne tijdens het hoesten is in alle gevallen van belang en kan helpen om roodvonk te voorkomen. Het beste kan men bij het hoesten en niezen een papieren zakdoekje gebruiken, dit doekje dient men dan na het gebruik direct weg te gooien en daarna de handen goed te wassen. Op het moment dat men geen papieren zakdoekje bij de hand heeft dan houdt men de hand voor de neus en mond en wast men daarna eveneens de handen of hoest men met de elleboog voor de mond. Kinderen dienen dit eveneens op die manier te doen.

In de regel zal roodvonk spontaan genezen zonder dat er restletsel bij komt kijken. Na enkele dagen zijn de kenmerkende vlekjes weer verdwenen. Er kan eventueel antibiotica voor worden geschreven. Streptokokken zijn namelijk zonder enige uitzondering gevoelig voor gewone penicilline. Voor het voorkomen van roodvonk bestaat echter nog altijd geen vaccin.

Op het moment dat een kind met roodvonk zich niet ziek voelt dan kan het gewoon naar een kindercentrum of naar school gaan. Iemand met roodvonk is immers reeds besmettelijk voordat de kenmerkende vlekjes zijn ontstaan. Het thuishouden van een kind met roodvonk helpt niet om de verspreiding ervan te voorkomen. Het heeft eveneens geen nut om zelf thuis te blijven of een kind thuis te houden indien een persoon in de omgeving lijdt aan roodvonk. Men dient wel de leiding of een leerkracht te informeren over de heersende ziekte. Deze kan dan andere ouders op de hoogte stellen zodat deze alert kunnen zijn op symptomen van roodvonk.

Een persoon die lijdt aan roodvonk die zich niet ziek voelt kan gewoon werken. Uitzondering hierop zijn personen welke ondermeer werkzaam zijn in de voedselbereiding of in de gezondheidszorg.