Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling rosacea

Rosacea is een vrij veel voorkomende chronische huidaandoening, deze aandoening komt met name voor bij mensen die een licht huidtype hebben. Rosacea kenmerkt zich door een zogeheten erythemateuze uitslag (dit zijn rode vlekken) in het gezicht, en dan met name op de wangen maar ook op de kin, de neus en het voorhoofd. In een aantal gevallen zit de uitslag bij rosacea ook nog ook op de borst, in de nek, op de oren of op de haargrens. Naast deze rode vlekken kunnen eveneens papels, teleangiëctasieën, en puistjes (papulopustels) te zien zijn. Vanwege dit soort puistjes wordt de aandoening dikwijls ook als acne rosacea aangeduid, maar rosacea heeft echter geen enkele connectie met acne.

Algemene adviezen voor een persoon die lijdt aan rosacea omhelzen ondermeer zich wassen met niet te warm water, het gebruiken van zo min mogelijk zeep en het voorkomen van contact met allerlei irriterende stoffen. Warme dranken moet men eveneens vermijden. Men kan elke dag een zonnebrandcrème gebruiken, om het erger worden van een lichtafhankelijke vorm van rosacea te kunnen voorkomen.

Een milde rosacea kan men behandelen met behulp van een op de huid aan te brengen antibioticum, vaak wordt hiervoor metronidazol gebruikt. Meer ernstige vormen vragen om antibiotica die men oraal toedient, zoals bijvoorbeeld tetracycline. De couperose, dit is het ontstaan van de teleangiëctasieën, kan vanwege het cosmetisch storende effect behandeld worden met een lasertherapie.

Het gebruik van crèmes welke een corticosteroïde bevatten dient te worden gestaakt, voor zover deze in het gezicht gebruikt worden. Dit kan de rosacea tijdelijk namelijk erger gaan maken, maar zonder het stoppen met de corticosteroïde bevattende crèmes en zalven, is de behandeling van rosacea onmogelijk.

Sinds een paar jaar worden eveneens lasertherapie en thermocoagulatie ingezet als wijze van behandeling. Bij een behandeling met thermocoagulatie wordt er met behulp van een dunne naald in de rosacea geprikt. Daarna wordt er een radiofrequentie signaal gestuurd die zorgt dat de aandoening direct zal verdwijnen. De behandeling is nagenoeg pijnloos en voelt als het weghalen van haartjes. Deze behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door een dermatoloog in een ziekenhuis of een kliniek.