Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Couperose
Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën genaamd) in het gezicht wordt in de medische wereld couperose genoemd. Het bestaat uit een heleboel (tot ontelbare) erg kleine bloedvaatjes in de huid van het gezicht. De vaatjes verdwijnen in geen geval vanzelf. Couperose wordt door een groot aantal personen als cosmetisch storend ervaren. Hoe couperose exact ontstaat is nog onbekend. In bepaalde gevallen wordt het veroorzaakt door rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In een heleboel gevallen treedt het eveneens spontaan op zonder voorafgaande verschijnselen die wijzen op een ontsteking. Een uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontstaan van couperose. Met name mensen van Noord-West Europese afkomst met een relatief lichte huid kunnen vroeg of laat te kampen krijgen met een dergelijke toename van bloedvaatjes.

Couperose wordt bij bijna patiënten met rosacea waargenomen. In bepaalde gevallen ontstaat het reeds vroeg na het begin van de aandoening, bij andere personen is het echter een restverschijnsel. Couperose bestaat uit een heleboel (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes die in de huid van het gelaat liggen welke nooit vanzelf verdwijnen. Couperose is vandaag de dag echter uitstekend te behandelen met laser.

Sinds enige tijd is het mogelijk om couperose te behandelen met behulp van laser. De volgende lasers en andere lichtbronnen zijn geschikt voor het behandelen van couperose: flitslampen, pulsed dye laser en de KTP-laser. Dit soort behandelingen zijn in de regel niet erg goedkoop en worden in een groot deel van alle gevallen niet door de ziektekostenverzekeraars vergoed. De behandeld dermatoloog of de eigen huisarts kan advies verstrekken bij het, al dan niet, kiezen van een bepaald laserbehandelcentrum. In alle gevallen dient men overigens wel na te vragen of aan de betreffende laserkliniek eveneens dermatologen zijn verbonden, dit is een zekere indicatie voor de betrouwbaarheid van een laserkliniek.

De psychische uitwerking die couperose kan hebben op patiënten is soms enorm. Men kan zich door de voortdurend blozende wangen dikwijls onzeker voelen en om die reden wellicht sociale contact zoveel mogelijk vermijden en op die manier gaan vereenzamen. Dit is vaak de reden om een behandeling te starten.