Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Kenmerken suikerziekte
Zoals alle ziekten en aandoeningen bepaalde kenmerken hebben, heeft ook suikerziekte kenmerken die de arts naar deze diagnose wijzen. Bij vermoedens zal een arts altijd een bloedonderzoek uitvoeren, zeker als suikerziekte in de familie zit. Suikerziekte van het type één komt in de meeste gevallen bij kinderen voor. Soms is het nodig om bij kinderen beenmerg af te nemen om het glucosegehalte vast te stellen. Suikerziekte bij kinderen is meestal erfelijk en uit zich tussen de vier en vijf jaar. Voor ouders bij wie suikerziekte in de familie zit is dit een duidelijk signaal als kinderen symptomen gaan vertonen.

Het duidelijkste kenmerk, ook voor de arts is het constant drinken omdat men een droge mond- en dorst heeft. Ook het eetpatroon verandert, men heeft continue honger. Een opvallend kenmerk is dat suikerpatiënten, op een enkeling na, ondanks het toenemende drink- en eetpatroon gewicht blijft verliezen. Ook de vermoeidheid is een kenmerk van suikerziekte, deze ontstaat door de constante strijd in het lichaam door een afweersysteem dat niet werkt, een stofwisselingssysteem dat niet goed functioneert en lichaamseigen cellen die continue aangevallen worden. Daarnaast moet iemand met suikerziekte opvallend vaak naar de wc om te plassen.

Voor de huisarts zijn deze kenmerken van suikerziekte duidelijk. In feite moet je nu naar de huisarts om complicaties te voorkomen. Vooral bij kinderen volgen de kenmerken van suikerziekte elkaar snel op, de kinderen gaan bleek zien en worden ziek, niet een beetje maar een algeheel gevoel van malaise. Bij volwassenen wordt vaak slechter op de kenmerken gelet omdat deze ook op andere aandoeningen kunnen wijzen. Als er naast het verandert eet- en drinkpatroon en de vermoeidheid kenmerken optreden als wondjes die slecht- of niet helen, terugkerende infecties en onder andere wazig zien optreden zijn de kenmerken voor een arts overduidelijk. Iedereen zou op deze kenmerken moeten letten voor er ernstige kenmerken op kunnen treden. Ernstige kenmerken van suikerziekte zijn onder andere, blind worden, herseninfarct, beschadigde zenuwen en bloedvaten of zelfs amputatie van lichaamsdelen. Wacht niet met naar de huisarts gaan als je opeens veel dorst krijgt, chronisch vermoeid bent en vaak moet plassen.