Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Suikerziekte kinderen
Suikerziekte bij kinderen is meestal diabetes één. Bij deze vorm van suikerziekte maakt de alvleesklier te weinig insuline aan- of helemaal geen insuline. Een snelle diagnose van suikerziekte bij kinderen is belangrijk omdat het afweersysteem van het kind niet meer werkt, de lichaamscellen worden aangevallen. Door deze voortdurende aanvallen wordt het kind vooral dodelijk vermoeid en ziek. Suikerziekte bij kinderen openbaart zich in de meeste gevallen tussen het vierde- en vijfde levensjaar. Vaak is het een erfelijke aandoening.

Om suikerziekte bij kinderen vast te stellen is om het suikergehalte in het bloed te meten soms een bloedonderzoek voldoende, maar soms is er ook een beenmergpunctie nodig. Als suikerziekte wordt vastgesteld krijgt het kind insuline om het glucosegehalte tot een aanvaardbaar niveau te brengen. De insuline kan toegediend worden met een injectie of met een pomp. De meeste kinderen zijn snel aan het toedienen van insuline gewend en leren dit vaak zelf te doen onder begeleiding van een zogenaamde “prikzuster“. De behandeling duurt in totaal twee jaar, bijna tachtig procent van de kinderen geneest van suikerziekte. Naast de insuline krijgen ook kinderen met suikerziekte een uitgebalanceerd dieet. Het is belangrijk om er als ouder zorg voor te dragen dat dit dieet gevolg wordt. Het scheelt het kind veranderingen in het voedingspatroon en insuline. Bovendien voelt het kind zich dan stukken beter.

Een snelle behandeling is noodzakelijk zodat het kind geen gevolgen overhoudt van suikerziekte. Vooral als er suikerziekte in de familie zit is het belangrijk om een zieke kind goed in het oog te houden. In de meeste gevallen vallen al voor het ziek worden enkele symptomen op. De meeste bekende symptomen van suikerziekte bij kinderen is veel honger en dorst, vaak plassen en gewichtsverlies. De kinderen raken oververmoeid en voelen zich ziek. De kinderen verliezen alle kleur uit hun gezicht, ook de kleur van de lippen wordt lichter bij suikerziekte, en krijgen vaak donkere wallen onder hun ogen. Omdat de lichaamscellen geen glucose meer krijgen en het afweersysteem verzwakt hebben kinderen met suikerziekte vaak infecties. Neem vooral geen risico’s bij erfelijkheid, ga zo snel mogelijk naar de huisarts.