Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaak virale infectie
Besmetting met virussen, een virale infectie, vindt in de meeste gevallen plaats door middel van een beschadiging in de huid of in de slijmvliezen, het maagdarmkanaal of de longen maar ook door het krijgen van injecties of infusies waarbij gebruik er wordt is gemaakt van besmet bloed of waarbij men met vuile naalden te werk is gegaan.

Bij mensen die reeds een verzwakt afweersysteem hebben , en dus lijden aan een immuun-deficiëntie, zoals bij bepaalde mensen op leeftijd het geval is maar ook voor bijvoorbeeld hiv of aidspatiënten geldt, treden eerder virale infecties op dan bij personen waarbij de afweer wel normaal functioneert.

Na te zijn besmet met een virus ontwikkelt het lichaam zelf in veel gevallen genoeg weerstand om op die manier de ongewenste indringer onschadelijk te kunnen maken. Zo bouwen de meeste mensen onder andere een natuurlijke weerstand op tegen verkoudheid en griep. Dit is echter niet altijd het geval want voor bijvoorbeeld een besmetting met het virus dat hiv of AIDS kan veroorzaken is het lichaam hier niet toe in staat..

Mogelijke verschijnselen bij virale infectie zijn sterk afhankelijk van de aard, de locatie in het lichaam en de duur van de infectie maar zeer zeker ook van de conditie van het afweersysteem en van de algemene conditie op geestelijk en lichamelijk gebied van de betreffende patiënt.

Veel mensen zullen bij een virale infecties zoals griep of verkoudheid symptomen krijgen als: koorts, hoofdpijn, transpireren en een gevoel van misselijkheid. Het lichaam is in zo’n geval volop bezig om de indringers te elimineren. Doordat de virussen zich echter in de cellen van de gastheer, of gastvrouw, hebben genesteld zal dat niet in alle gevallen even goed lukken. In bepaalde gevallen slaagt het lichaam hier zlefs helemaal niet in en zal de infectie chronisch aanwezig blijven of de dood van de patiënt tot gevolg hebben.

De virussen die de mens ziek kunnen maken zijn bijna allemaal mutanten die eerst op dieren voorkwamen maar nu dus ook een menselijke gastheer kunnen gebruiken om zich te vermenigvuldigen. Vaak is een virus gastheerafhankelijk, wat wil zeggen dat deze alleen daarbij kan vermeerderen.