De symptomen treden over het algemeen binnen een paar minuten op na het nuttigen van een bepaald soort fruit, groenten, noten, schaaldieren of andere voedingsmiddelen. Bij een aantal voedingsmiddelen vindt een reactie enkel en alleen plaats op het moment dat deze niet gekookt zijn (dus vers fruit en rauwe groenten). Dat komt doordat de allergene eiwitten bij het verhitten door denaturatie hun structuur kunnen verliezen. Eveneens bij het invriezen of het inmaken van dit fruit of de groente treedt een dergelijk effect op. Dit is echter niet in alle gevallen zo. Het verhitten bij noten heeft bijvoorbeeld geen invloed. Vaak is de allergie beperkt tot één of een paar soorten voedingsmiddelen. In een later stadium kunnen de reacties zich eveneens uitbreiden naar andere voedingsmiddelen. De allergische reactie blijft normaal gesproken beperkt tot slechts milde klachten zoals het ontstaan van een zwelling, jeuk en roodheid in en om de mond.
Andere symptomen van een voedselallergie zijn: klachten met de spijsvertering, met de ademhaling, van de huid en klachten die het hart en de bloedvaten betreffen. Afhankelijk van de soort reactie die iemand geeft op een bepaald voedingsmiddel zal bepalend zijn voor de actie die men dient te ondernemen. Op het moment dat men enkel jeuk krijgt van het eten van bepaalde voedingsmiddelen zal men niet direct een arts te hoeven bellen. Het inroepen van de hulpdiensten kan echter wel van levensbelang zijn wanneer men ademhalingsproblemen krijgt na het eten van voedsel waar allergenen in voorkomen. Vaak zijn dan namelijk de slijmvliezen in de mond en keel zodanig opgezet dat men moeilijk of niet meer kan ademen. Door het toedienen van medicatie en adequaat handelen kan men de klachten vaak echter goed verhelpen. Beter is natuurlijk wel om het voedsel dat allergenen bevat volledig te vermijden.