In sommige gevallen treedt (ingebeelde) voedselvergiftiging op als een vorm van massahysterie. Door psychologische beïnvloeding gaan andere personen zich eveneens misselijk voelen, hoewel ze niet hetzelfde voedsel hebben genuttigd of hoewel het eerste geval een totaal verschillende oorzaak *had.
Normaal* gesproken zijn de meeste symptomen van een voedselvergiftiging gewoon thuis te behandelen. Men maakt echter een onderscheid tussen drie verschillende soorten voedselvergiftiging. Allereerst is er de salmonellabacterie waardoor men zich een week ziek zal voelen. De symptomen van deze vorm van voedselvergiftiging doen aan een gewone griep denken.
In het geval van botulisme is het niet de bacterie zelf welke iemand ziek maakt, maar de giftige stof welke erdoor af wordt gescheiden. De eerste symptomen van botulisme, zoals misselijkheid, een droge mond en een troebel zicht, treden binnen 48 uur op. Vervolgens tast het gif het zenuwsysteem aan waardoor men last van verschijnselen van verlamming krijgt. Indien men niet adequaat handelt dan verlamt eveneens het hart en zal de patiënt overlijden. Op het ogenblik dat men zo snel mogelijk een arts raadpleegt kan deze een antigif inspuiten en kan de werking van het gif worden gestopt. Indien het gif bepaalde zenuwen echter aan heeft getast kan het tegengif dit niet meer ongedaan maken.
Zo’n zes uur na het eten van, met de Staphylococcus bacterie, besmet voedsel zal men bij een dergelijke vorm van voedselvergiftiging te maken krijgen met braken, krampen, koorts en diarree. De verantwoordelijke bacterie hiervoor komt onder andere voor in rauwe melkproducten, gebak en vis.