Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voedselvergiftiging voorkomen
Wanneer men een voedselvergiftiging wil voorkomen is het goed om te weten dat meer dan de helft van alle voedselvergiftigingen door een slechte hygiëne is ontstaan. Om voedselvergiftiging te kunnen voorkomen kan men de volgende regels en tips in acht nemen.

Erg belangrijk is het om de handen te wassen met warm water en zeep voordat men begint met de bereiding van voedsel. Verder is schoon keukengerei eveneens een must als men geen voedselvergiftiging o[p wil lopen.

Eveneens is het aan te bevelen om voedsel dat al is bereid niet in aanraking te laten komen met rauwe producten of met materialen waarmee rauwe producten zijn bewerkt. Men kan dus bijvoorbeeld niet dezelfde snijplank gebruiken voor reeds gebraden vlees en vlees dat nog rauw is.

Tevens dient men ervoor te zorgen dat voedsel dat men wil laten ontdooien in een koelkast worden bewaard of dat dit in een magnetron wordt ontdooid. Een koelkast dient op een temperatuur van vier graden Celsius te staan en een diepvries op minus achttien graden Celsius of lager. Daarnaast dient men na de aankoop van diepvriesproducten deze onderweg naar huis te bewaren in bijvoorbeeld een koeltas of op een andere plaats waar deze voldoende gekoeld blijven. Thuis aangekomen moet men deze producten direct in de diepvries leggen om ontdooien en eventuele besmetting te voorkomen. Is het voedsel eenmaal ontdooid dan is opnieuw invriezen uit den boze.

Voedsel dat men heeft bereid dient meteen opgediend te worden en kan men beter niet ang laten staan. Het besmettingsgevaar wordt zo, zo klein mogelijk gehouden omdat bacteriën zich in de regel gemakkelijk vermeerderen in lauwwarm voedsel. Voor een koud buffet geldt dat men dit zeker niet langer dan twee uur onaangeroerd mag laten staan.

Om er zeker van te zijn dat het vlees dat men tijdens een barbecue eet ook daadwerkelijk gaar is, en dus geen besmettingsgevaar op kan leveren, kan men het best reeds voorgegaard vlees gebruiken. Toch dient men in alle gevallen het vlees door en door te verhitten om eventuele bacteriën alsnog te doden. Vleesresten die lang buiten de koelkast zijn bewaard gooi men beter weg.