Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling astigmatisme
Astigmatisme kan op een aantal manieren behandeld worden, te weten met: een bril, contactlenzen of een refractiechirurgie. Brilglazen met een cilindrische correctie kunnen enkel regelmatig astigmatisme corrigeren. Brilglazen hebben met name bij hogere astigmatisme als nadeel dat het beeld wordt vervormd. Bij een behoorlijk verschil in brilafwijking tussen de beide ogen kan een dergelijk verschil in de grootte van het beeld zeer vervelend zijn.

Zeer geringe cilindrische afwijkingen (minder dan 1 dioptrie) kunnen met behulp van een zachte contactlens worden gecorrigeerd, bij een middelmatige cilindersterktes (1 tot 2 dioptrieën) kan men halfzachte of harde contactlenzen gebruiken. Terwijl bij hogere cilindrische afwijkingen (meer dan 2 dioptrieën) speciale torische contactlenzen noodzakelijk zijn om de afwijking te kunnen corrigeren. Eveneens onregelmatig astigmatisme (het gevolg van een ongelijkmatige vervorming van het hoornvlies) kan vaak goed worden gecorrigeerd met behulp van een harde of halfzachte contactlens. Contactlenzen hebben echter wel meer onderhoud nodig dan een bril en kunnen bij een langdurig gebruik tot problemen leiden door een allergische reactie op lenzen, de contactlensvloeistoffen of door nieuwvorming van bloedvaten aan de rand van het hoornvlies. Bovenal vormen contactlenzen, zeker bij een minder goede hygiëne, een groter risico op infecties van het oog.

Sinds een aantal jaren zijn enkele chirurgische technieken ontwikkeld ter correctie van astigmatisme. De keuze van de techniek wordt bepaald door de sterkte van de cilindrische afwijking, het eventueel aanwezig zijn van ver- en bijziendheid, de ervaring van de chirurg met bepaalde technieken en de persoonlijke wens van een betreffende patiënt. Vandaag de dag zijn de meest gebruikte technieken lasertechnieken en de zogenaamde niet-lasertechnieken.

Een aantal voorbeelden van lasertechnieken zijn: photorefractieve keratectomie (PRK), laser-in-situkeratomileusis (LASIK) en laser epithelial keratomileusis (LASEK). Technieken die niet met behulp van een laser uit worden gevoerd zijn ondermeer: het gebruik van intraoculaire lenzen voor het corrigeren van astigmatisme hoewel deze nog niet standaard te verkrijgen zijn, maar de resultaten ervan zijn zeer hoopgevend.
Refractiechirurgie is eveneens een niet-lasertechniek welke tamelijk invasieve en niet omkeerbaar is. De ingreep kan worden uitgevoerd op of in een oog dat (behalve de refractieafwijking) gezond is. Aan deze ingreep kleven wel een aantal risico’s.