Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Vaststellen astigmatisme
Een oogarts, opticien of optometrist kan astigmatisme (en overige brekingsafwijkingen zoals verziendheid en bijziendheid) vaststellen door middel van het uitvoeren van een zogenaamd refractieonderzoek. Dit is een onderzoek waarbij de brekingsafwijking van het oog bepaald wordt. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij het aanmeten van een bril of contactlenzen. Aan de hand van het refractieonderzoek kan men informatie verkrijgen over de brekingsafwijking van het oog en dus van de sterkte die men nodig heeft voor een bril of contactlens om deze afwijking te kunnen corrigeren. Een compleet uitgevoerd refractieonderzoek begint met een objectief onderzoek dat gevolgd wordt door een subjectief onderzoek. Hierbij wordt ieder oog afzonderlijk getest.

Op het moment dat men contactlenzen draagt (met name halfharde of harde lenzen) welke het oppervlak van het oog wat vervormen, kan het noodzakelijk zijn om de lenzen een paar dagen uit te laten om een exacte meting van de brilsterkte uit te kunnen voeren.

Bij kinderen of jonge volwassen personen welke een sterke neiging hebben tot het aanspannen van de inwendige oogspiertjes rondom de lens waardoor de lichtbreking verandert kan het in bepaalde gevallen noodzakelijk zijn om vooraf pupilverwijdende druppeltjes toe te dienen om deze oogspiertjes tijdelijk te verlammen en op die manier een betrouwbare meting uit te kunnen voeren. Kleine kinderen, welke dit zeer sterk kunnen moeten soms zelfs een paar dagen voorafgaand aan het onderzoek gedruppeld worden.

De brilsterkte, die op is gemeten is af te lezen op een zogenoemd brilrecept en wordt uitgedrukt in dioptrieƫn (D). Hoe groter het getal is hoe groter ook de afwijking zal zijn. Aan de hand van het brilrecept is men in staat om te zien of een persoon verziend of bijziend is, en of er eveneens sprake is van een cilinderafwijking.

Astigmatisme wordt uitgedrukt in sterkte en asrichting (0 tot 180 graden) en wordt de cilindrische afwijking genoemd. Op het moment dat het astigmatisme onregelmatig of zeer sterk blijkt te zijn, of wanneer het gezichtsvermogen niet volledig te verbeteren is met een correctie, dan is een volledig oogonderzoek door een oogarts nodig om daarmee een eventuele oogaandoening of een amblyopie uit te kunnen sluiten.