Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandelingen tegen bedplassen
De definitie van bedplassen luidt: het niet gecontroleerd doen van een volledige plas gedurende de slaap. Op het moment dat een bedplasser wakker is, heeft deze nergens last van. Dat in tegenstelling tot patiënten die lijden aan incontinentie die niet alleen overdag maar ook ‘s nachts in hun broek plassen. Hoewel het fenomeen minder bekend is, komt bedplassen eveneens bij volwassenen nog regelmatig voor. Uit onderzoek is vast komen te staan dat zo’n één procent van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen komt dit overigens wat vaker voor dan bij vrouwen. Sommige van deze mensen plassen iedere nacht in hun bed en anderen maar af nu toe.

Wanneer het bedplassen en kind betreft kan men beginnen met het te trainen de plas op te houden. Hiervoor kan men een aantal verschillende methoden gebruiken maar de meest bekende en veelvuldig toegepaste is het gebruik van een zogeheten plaswekker. Deze wekker bestaat uit een sensor die men in de onderbroek plaats en zodra er, ook maar de meest gerintge hoeveelheid, urine wordt geloosd zal deze een signaal geven aan een soort wekker die vervolgens er met een geluidje voor zorgt dat de betreffende persoon wakker zal worden en naar het toilet kan gaan om daar te gaan *plassen.

Verder* van belang is dat degene die in bed plast overdag regelmatig gaat plassen. Als men zes tot zeven glazen op een dag drinkt dan is het normaal dat men circa vijf tot zes keer gaat plassen overdag. Het is tamelijk eenvoudig om dat voor de duur van drie dagen bij te houden. Op het moment dat het plaspatroon overdag afwijkt is dan kan men het best even met de huisarts overleggen.
Zodra er overdag geen problemen (meer) zijn dan kan er getracht worden om met een gerichte behandeling van het bedplassen van start te gaan. Daarvoor dient men in alle gevallen contact op te nemen met de huisarts. Voordat begonnen wordt met de behandeling zal de arts nagaan of er misschien andere oorzaken hieraan ten grondslag liggen. Daarna zal de arts een passende individuele behandeling starten zoals bijvoorbeeld met een plaswekker.