Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oplossingen voor bedplassen
Door een verschillende huisartsen, urologen, kinder- en jeugdartsen zijn er een aantal richtlijnen ontwikkeld voor de behandeling van zowel kinderen als volwassen die nog in bed plassen. Bij kinderen wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van behandelingen die het gedrag beïnvloeden, zoals positief stimuleren, wektraining, het inzetten van zogenaamde plaswekkers en droogbed-trainingen. Voor de wat oudere kinderen wordt eveneens een intensieve droogbed-training aangeraden.

Voor logeerpartijen, schoolkampen en ter ondersteuning van de opgestarte behandelingen, worden eveneens dikwijls medicijnen voorgeschreven. Deze medicatie zorgt ervoor dat de bedplasser gedurende de nacht droog zal blijven.

De volwassenen die nog in hun bed plassen hebben dikwijls een heleboel behandelingen reeds geprobeerd en hebben daardoor weinig, of geen, vertrouwen meer in gedragstherapieën. Bij deze groep patiënten wordt om die reden dikwijls voor het gebruik van medicatie gekozen.

Voor meer informatie met betrekking tot een individuele situatie en een persoonlijk advies over de mogelijkheden qua behandelingen kan men contact opnemen met de huisarts of met de school- of jeugdarts in de eigen regio. Deze artsen kunnen eveneens ook informatie verstrekken over plaatsen waar men terecht kan voor het volgen van een droogbed-training. Bij een dergelijke training worden ouders getraind in de begeleiding van hun bedplassend kind. Voordat men een plaswekker gaat huren of een behandeling gaat beginnen, is het verstandig bij de zorgverzekeraar te informeren in hoeverre dit soort behandelingen vergoed zullen *worden.

In* bepaalde gevallen zal een droogbed-training of een hulpmiddel niet helpen en zal de bedplasser door worden verwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Deze kan, na het uitvoeren van de nodige lichamelijke onderzoeken wellicht besluiten dat operatief ingrijpen de enige mogelijkheid is om de patiënt van het bedplassen te kunnen verlossen. In dit soort situaties is er overigens vaak sprake van een lichamelijke afwijking en dan met name aan de sluitspier van de urineblaas of het weefsel in de nabijheid hiervan.

Met andere woorden: het is voor de meeste mensen niet nodig om heel hun leven te kampen te hebben met bedplassen. Het kan in een aantal gevalleen weliswaar enige tijd duren voordat er een oplossing is gevonden maar deze zal er zeker komen.