Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blaasjes keel
Op het moment dat de amandelen in de keel (die in de medische wereld ook tonsillen genoemd worden) ontstoken zijn geraakt dan is er sprake van de aandoening tonsillitis. In de volksmond wordt tonsillitis echter in veel gevallen gewoon als keelontsteking aangeduid. Bij een ontsteking in de keel zullen de keelamandelen op gaan zwellen en er rood uit gaan zien. In bepaalde gevallen ontstaan er zelfs witte blaasje op de aangedane amandelen. Dit soort blaasjes kunnen in sommige gevallen zelfs gevuld zijn met pus waardoor er een wit kopje op te zien zal zijn.

De veroorzaker van een keelontsteking is in veel gevallen een virus maar ook de streptokokkenbacterie kan de boosdoener hiervan zijn. De behandeling welke een arts in zal gaan zetten is dan ook sterk afhankelijk van de soort veroorzaker van de betreffende ontsteking in de keel. Op het moment dat het virus de aanstichter van de keelontsteking is dan zal in de meeste gevallen een afwachtende houding aan worden genomen. Maar wanneer een infectie die door een bacterie wordt veroorzaakt zal de patiƫnt voor de duur van een week een antibioticum dienen te gebruiken dat langs de orale weg (dus door middel van de mond) toe moet worden gediend.

Een keelontsteking zorgt niet enkel en alleen voor pijn in de keel maar ook voor problemen met het slikken en soms ook met het praten. Toch is het aan te bevelen zoveel mogelijk warme dranken zoals koffie, thee en bouillon te drinken en om op snoepjes of dropjes te zuigen om op die manier de keel te kunnen verzachten. De zogenaamde wondermiddeltjes die in de winkel te verkrijgen zijn doen in de regel niet meer of minder dan deze maatregelen ook zouden kunnen doen.

Heeft men telkens weer opnieuw last van een ontsteking in de keel dan kan een arts besluiten tot het uitvoeren van een tonsillectomie oftewel het operatief weghalen van de keelamandelen. Op die manier is de plaats waar zich de infectie voorheen voordeed immers verwijderd en zal er dus geen infectie meer op kunnen treden omdat de veroorzakers hiervan zo geen ideale broedplaats meer hebben.