Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blaasjes
Een blaasje, wordt ook vaak een vesikel genoemd. Deze laatste term is van het Latijn:vesicula afgeleid. Het betreft een holte, gelegen in de opperhuid, die gevuld is met een helder vocht. In verhouding tot bijvoorbeeld een blaar is een blaasje kleiner van formaat waarbij in de regel een grens wordt gesteld van ongeveer één centimeter. Op het moment dat er een heleboel ontstekingscellen in het vocht zitten dan zal dit er troebel uit gaan zien. In zo’n geval spreekt men niet langer van een vesikel maar van een pustel.

Blaasjes komen onder andere voor bij huiddoeningen zoals: waterpokken en gordelroos, veroorzaakt door Varicella zosterinfecties maar ook genitale herpes en een koortslip die het gevolg zijn van Herpes simplexinfecties. Verder kunnen er blaasjes ontstaan als men te maken heeft met een acuut allergisch contacteczeem of een auto-immuun huidaandoening. Maar ook een verstopping in de zweetklieren kan voor de vorming van blaasjes zorgen evenals bij de aandoening Dyshidroxis lamellosa sicca. Dit is een aandoening waarbij er op de handen luchtblaasjes voorkomen samen met schilfers.

In plaats van de blaasjes die met vocht zijn gevuld kan men ook blaasjes onderscheiden die zich met het membraan van de cel waarin zij zitten kunnen versmelten. Dit worden dan ook membraanblaasje genoemd. Een blaasje kan verder nog zijn gevuld zijn met pus. Men zal dan een blaasje aan het huidoppervlak waar kunnen nemen met een inhoud die vaster is van vorm. Is een verdikking van de huid echter knobbelig zonder dat er vocht in aanwezig is dan spreekt men van een papel en niet langer van een blaasje.

In bepaalde gevallen hebben blaasjes klachten zoals jeuk, of zelfs pijn tot gevolg. Heeft men met dergelijke blaasjes te maken dan is het verstandig contact te zoeken met een arts. Men dient zeker niet aan dergelijke blaasjes te gaan krabben of peuteren. Doet men dit wel dat bestaat immers de kans dat er een ontsteking zal ontstaan of er een litteken op de huid aan overgehouden zal worden. In de regel zijn blaasjes wel hinderlijk maar tamelijk onschuldig, toch kan men bij twijfel hierover altijd een arts raadplegen.

Op het moment dat de amandelen in de keel (die in de medische wereld ook tonsillen genoemd worden) ontstoken zijn geraakt dan is er sprake van de aandoening tonsillitis. In de volksmond wordt tonsillitis echter in veel gevallen gewoon als keelontsteking aangeduid. Bij een ontsteking in de keel zullen...

Een aanzienlijk deel van de bevolking heeft van tijd tot tijd last van blaasjes, en dan vooral koortsblaasjes, in het gelaat. Deze blaasjes komen dan tevoorschijn op of rond de mond. Naast hun esthetisch ontsierende effect zijn dit soort blaasjes dikwijls ook nog eens pijnlijk en met name besmettelijk. In...