Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling blaaskanker
De meest gebruikte behandelingen van blaaskanker zijn vandaag de dag een Operatieve ingreep (chirurgie), bestraling * of een behandeling met behulp van medicatie (chemo- en *immunotherapie). De behandelende arts-specialist zal één van dergelijke behandelingen of een combinatie hiervan aanraden, afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor in de urineblaas en de algemene conditie van de betreffende patiënt.

Indien de ziekte beperkt is gebleven tot de blaas zelf en niet uitgezaaid is, dan zal de specialist misschien een curatieve behandeling voorstellen. Een curatieve behandeling is op de genezing van de patiënt gericht. Bij een uitgezaaide vorm van blaaskanker zal daarentegen een palliatieve vorm van behandeling worden gekozen. Dit is een behandeling welke de ziekte niet geneest, maar remt en/of klachten minder doet worden.

Er zijn diverse soorten operaties bij blaastumoren mogelijk. Hierbij wordt de tumor, een gedeelte van of heel de blaas verwijderd. Bij een transurethrale resectie brengt de uroloog langs een smal buisje een instrument in de holte van urineblaas waarmee de tumor verwijderd wordt. Deze zogenaamde endoscopische operatie wordt vaak toegepast en kan afdoende zijn bij een oppervlakkige vorm van blaaskanker in een vroeg stadium. Om de kans op herval te verminderen, kan een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Dat is vaak een blaasspoeling met medicatie.

Voor verder gevorderde kankersoorten volstaat een dergelijk behandeling niet en is een cystectomie nodig. Bij een cystectomie wordt de urineblaas helemaal of deels verwijderd samen met de lymfeklieren in de nabijheid. Bij mannen wordt de prostaat beter eveneens mee verwijderd. wanneer bij vrouwen de blaas volledig verwijderd moet worden, haalt de chirurg soms eveneens de baarmoeder, eierstokken en de voorwand van de vagina weg.

Wanneer de urineblaas helemaal weggehaald is, dient de urine langs een andere weg afgevoerd te worden. Dit kan langs een stoma of een vervangblaas. De
meest eenvoudige en meest toegepaste methode is de aanleg van een incontinent urostoma. Hierbij wordt een buisje vervaardigd van een stuk uit de dunne darm Een uiteinde daarvan sluit men af en daarin worden de urineleiders ingeplant. Het andere gedeelte wordt een urostomie of urinestoma, een kunstmatige uitgang waarlangs de urine in een opvangzakje terechtkomt.