Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Het hoe en wat van een blaasontsteking

Veel vrouwen en in mindere mate ook mannen krijgen er in hun leven mee te maken, een vervelende blaasontsteking. Het geeft een pijnlijk en ellendig gevoel, maar is gelukkig relatief eenvoudig te voorkomen in veel gevallen. De ontsteking waar men bij een blaasontsteking mee te maken krijgt begint vaak in de urinebuizen, waarvandaan het probleem over kan slaan naar de blaas. In het ergste geval is het zelfs mogelijk, dat de ontsteking een negatief effect heeft op de nieren, waardoor een nierinfectie kan ontstaan. De ontsteking in de urinebuizen is het gevolg van overbelasting van de nieren, wat veroorzaakt wordt door ongezonde voedingsstoffen, de blootstelling aan gifstoffen als oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en stikstofrijk afval.

Naast bovengenoemde inwendige oorzaken zijn er ook van buitenaf risico’s, die de kans op een blaasontsteking vergroten. Doordat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, speelt een blaasontsteking eerder op bij vrouwen. Dit komt doordat de bacterie die de ontsteking veroorzaakt bij een vrouw eenvoudiger door de urinebuis heen komt, waar deze bij mannen veel meer weerstand zal ondervinden. Hygiëne speelt hierin een essentiële rol voor vrouwen, die bij de ontlasting moeten zorgen dat bacteriën zo goed mogelijk worden weggeveegd. Artsen adviseren daarom om altijd van voor naar achteren te vegen, in plaats van andersom.

Houd de nieren actief
Veel vrouwen krijgen het advies om voornamelijk veel water te drinken. Het drinken van water, ranja of bijvoorbeeld thee houdt de nieren actief en vergemakkelijkt het zuiveren van het bloed. Water is echter niet de enige methode om een blaasontsteking zo goed mogelijk tegen te gaan, ook kruiden kunnen hierbij helpen. Het ene soort kruid kunt u eten, terwijl het andere te gebruiken is in bijvoorbeeld thee.

- Heemst – Maïsbaard – Smeerwortel – Haver

Deze kruiden worden gezien als geneesplanten voor veel meer ontstekingen, dan enkel de blaasontsteking. Ze verzachten de pijn en helpen mee met het verhelpen van de problemen in uw lichaam. U kunt deze kruiden gebruiken in combinatie met bacteriedodende kruiden als kamille, venkel, tijm, koriander en citroenmelisse, om het proces te versnellen. Deze laatste kruiden helpen de nieren direct bij het vervoeren van vocht in uw lichaam.

Tot slot zijn cranberry en zuurbessen goed om te voorkomen, dat bacteriën zich in de wanden van de urinewegen kunnen nestelen. U kunt deze vruchten los eten, maar bijvoorbeeld ook drinken in een sapje of smoothie.