Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen blaasontsteking
Een blaasontsteking verloopt zelden zonder symptomen. De klachten die vaak worden waargenomen bij een blaasontsteking zijn onder andere: een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen, het hebben van een loze aandrang tot plassen, vaak moeten plassen of een onaangenaam ruikende urine. Andere mogelijke verschijnselen die op kunnen treden wanneer men last heeft van een blaasontsteking zijn: een troebele urine, een gevoel van pijn onder in de buik en een rood gekleurde afscheiding uit de urinebuis.

Iedere ontsteking van de urineblaas kan opstijgen naar de hoger gelegen urinewegen en kan een ontsteking aan het nierbekken (pyelonefritis) of bij mannen een prostatitis (een ontsteking van de prostaat) tot gevolg hebben. Eveneens kunnen bacteriën zich verplaatsen naar de bloedbaan en op die manier voor een bloedvergiftiging zorgen. Natuurlijk treden dit soort complicaties met name op bij mensen die te maken hebben met een verzwakt afweersysteem, zoals bijvoorbeeld oudere mensen of personen met een ernstige ziekte. Bij een nierbekkenontsteking bestaat in de meeste gevallen een flinke koorts, heeft men pijn in één of in allebei de lendenen en treedt een behoorlijk gevoel van ziek zijn op.

Bij vrouwen is een blaasontsteking dikwijls moeilijker te voorkomen. In het algemeen wordt aangeraden bij het ontstaan van terugkerende ontstekingen aan de urineblaas veel te drinken, en ervoor te zorgen dat men goed uitplast (voornamelijk na het hebben van geslachtsgemeenschap). Bij een heleboel vrouwen gaat een geslachtsgemeenschap vooraf aan de meeste blaasontstekingen. Bij de seksuele contacten worden eveneens bacteriën door de urinebuis in de urineblaas gemasseerd. Van belang is eveneens om na de ontlasting nooit van achter naar voren af te vegen. Daardoor komen immers bacteriën naar voren waardoor eveneens een ontsteking aan de urineblaas kan optreden.

Desondanks zijn er naast vrouwen welke nooit, of maar één keer in hun leven een blaasontsteking doormaken eveneens vrouwen welke er bijna elke maand last van hebben. Maar wanneer men een goede hygiëne in acht neemt zal men merken dat de kans op een blaasontsteking aanzienlijk af zal nemen. Helemaal voorkomen is, met name bij vrouwen, helaas niet mogelijk omdat men in feite overal een infectie op zou kunnen lopen.