Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken blaasontsteking
In tegenstelling tot wat nog altijd een heleboel mensen loopt men niet zo snel een blaasontsteking op wanneer men een openbaar of een minder verzorgd toilet bezoekt. Ook het gebruik van tampons op zich is niet als reden aan te wijzen dat men eerder een ontstoken urineblaas op zou lopen.

In de meeste gevallen heeft het ontstaan van een blaasontsteking eerder iets te maken met hygiëne. Hierbij kan men onder nadere denken aan het verkeerd afvegen van de billen na de ontlasting. Als men namelijk van achteren naar voren afveegt zullen de bacteriën die afkomstig zijn uit de darmen naar voren worden gebracht en op die manier in de urinewegen terecht kiunnen komen. In de blaas kunnen dergelijke ziekteverwekkers dan voor een ontsteking zorgen.

Ook het hebben van geslachtsgemeenschap kan ervoor zorgen dat een vrouw een ontsteking aan haar urineblaas krijgt. Zij kan dit voorkomen door na het vrijen goed uit te plassen zodat er eventueel aanwezige ziektekiemen naar buiten zullen worden gevoerd en haar niet ziek kunnen maken. Maar ook op andere momenten is het, voor zowel mannen als vrouwen, van belang om goed uit te plassen zodat er geen bacteriën in de urinewegen achter zullen blijven en daar voor ontstekingen kunnen zorgen.

Op het moment dat, een man of vrouw, zichzelf of hun partner seksueel bevredigd bestaat er eveneens een kans dat men zichzelf, of hun partner, besmet. Er kunnen namelijk ziekteverwekkers aan de handen of de mond zitten welke men op die manier in de urinewegen brengt en die dus voor bijvoorbeeld een blaasontsteking kunnen *zorgen.

Een* andere bron van infectie, bij vrouwen, is het maandverband of de tampon die zij draagt wanneer ze menstrueert. Het is dus zaak dat deze regelmatig worden vervangen om te voorkomen dat het een broeinest van ziektekiemen gaat worden. Verder is het aan te raden om tijdens een menstruatieperiode extra goed te letten op de persoonlijke hygiëne.

Het uitvoeren van een katherisatie kan eveneens de oorzaak zijn voor het ontstaan van een blaasontsteking. Hierdoor kunnen immers beschadigingen ontstaan in de urinebuis waardoor bepaalde ziekteverwekkers daar veel gemakkelijker hun gang kunnen gaan.