Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dakpanpanelen

Dakpanplaten zijn kunstmatig vervaardigde dakpannen van een bepaalde soort kunststof of een soort gegalvaniseerd plaatstaal. Deze platen zijn vooral uiterst geschikt voor het bedekken van wat minder grote oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een stacaravan, een carport of een garage. Het materiaal dat wordt gebruikt is in de vorm van dakpannen geperst. Hierdoor is een dak dat bedekt is met dakpanplaten vrijwel niet te onderscheiden van een dak dat wel is belegd met echte dakpannen. In één dakpanplaat zijn een aantal dakpannen geperst met als gevolg dat men met maar enkele platen reeds een compleet dak kan bedekken.

Om de vorming van roest (oxidatie) tegen te kunnen gaan en om de dakpanplaten goed schoon te kunnen houden, zijn dakpanplaten in veel gevallen van een speciale beschermlaag of coating evenals een gegalvaniseerde laag voorzien. Omdat men niet met natuurlijke producten werkt, kunnen dakpanplaten in meer kleuren aan de gebruikers geleverd worden, zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld de traditionele dakpannen die van steen zijn gemaakt. In een groot aantal gevallen zit er in de dakpanplaten ook reeds een regengoot ingebouwd. Zo worden problemen met vocht tot een minimum beperkt en is de afwatering van het dak dan ook uitstekend verzorgd.

Dakpanplaten worden niet enkel in kunststof uitgevoerd maar ook zijn deze in plaatstaal in de handel te verkrijgen. Beide soorten materialen hebben specifieke karakter eigenschappen en dus ook specifieke voor- en nadelen. Enkele verschillen tussen dakpanplaten van kunststof en plaatstaal zijn: het gewicht: de kunststof platen zijn lichter en daardoor gemakkelijker zelf te verwerken maar zijn niet zo stormvast in vergelijking tot de dakpanplaten van plaatstaal.

Doordat er de dakpanplaten een kouder oppervlak vormen is de kans aanzienlijk groter dat er condens gevormd zal worden. Wanneer men toch platen van dit materiaal wil gaan gebruiken dan kan het wellicht noodzakelijk om een bepaalde onderfolie te gebruiken, in sommige gevallen is dit zelfs niet te vermijden Een overig nadeel van de metalen dakpanplaten is dat dit type platen vervaardigd zijn van materiaal dat gevoeliger is voor deuken zeker als men deze af gaat zetten tegen de dakpanplaten van kunststof zijn gemaakt.

Een methode waarmee men de dakpanplaten nog meer op echte dakpannen te laten lijken is door deze met behulp van zand af te werken. Een andere manier om dit doel te bereiken is om er een zogenaamde leislag op aan te brengen. Kunststof dakpanplaten worden vaker op minder grote bouwwerken gebruikt zoals ondermeer carports, tuinhuisjes en stacaravans, terwijl de wat grotere gebouwen (zoals woningen en schuren) in veel gevallen bedekt worden met behulp van de metalen dakpanplaten. De eerste dakpanplaat die men gaat leggen is van erg groot belang omdat een eventuele fout zich kan voortzetten en het eindresultaat daardoor ernstig kan gaan verpesten.