Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Lekkend dak repareren
Een lekkend dak is vaak een ware nachtmerrie voor een huizenbezitter. Niet alleen heeft men vaak zowel buitenshuis als binnen de nodige schade door het vocht dat zich een weg door allerlei materialen baant. Het is dus zaak om zo snel mogelijk zien te achterhalen waar het lek precies zit. Op het moment dat men de oorzaak van de lekkage heeft getraceerd dan kan men gaan beoordelen wat de beste manier is om het euvel te verhelpen.

Vaak is het soort dak en het soort dakbedekking bepalend voor de manier waarop men een lekkage aan dient te pakken. Zo zal men bij een pannendak vaak één of meerdere dakpannen dienen te verleggen of zelfs te vervangen om een lek te kunnen verhelpen. Heeft men daarentegen te maken met en lekkend plat dak dan zal men de afdeklaag of het dakleer moeten gaan repareren of zelfs vervangen om ervoor te zorgen dat de lekkage uit de wereld wordt *geholpen.

Hoewel* een lekkend dak vaak door de gebruiker van een pand zal worden ontdekt is het niet in alle gevallen zo dat men het probleem ook zelf kan verhelpen. In bepaalde gevallen heeft men namelijk te maken met specialistisch werk waardoor het noodzakelijk is om een expert op het gebied van dakbedekking in de arm te nemen.

Afhankelijk van de omvang van de lekkage zal men vervolgens besluiten om over te gaan tot reparatie dan wel tot het geheel of gedeeltelijk vervangen van het betreffende dak. Op het moment dat men bijvoorbeeld te maken heeft met een lekkage die veroorzaakt is door een dakpan of golfplaat die stuk is zal men doorgaans het probleem kunnen oplossen door de elementen te vervangen die niet deugdelijk meer zijn.

Heeft men een grotere lekkage omdat er bijvoorbeeld aanzienlijke stukken van de dakbedekking van het dak zijn gewaaid dan is het soms nodig dat er een geheel nieuw dak wordt geplaatst. Een rieten dak kan na verloop van tijd eveneens gaan lekken doordat het riet, hoewel dit vandaag de dag vaak behandeld is tegen weersinvloeden en insecten, is versleten of is aangetast. Men dient dan vaak het volledige dak opnieuw te laten bedekken door een rietdekker zodat men weer voor jaren verzekerd is van een water- en winddicht dak.

Voorkomen is, zoals een oud gezegde al duidelijk maakte, beter dan genezen en dat geldt zeker voor een lekkend dak. Door een dak, ongeacht van welk materiaal de dakbedekking is vervaardigd, te controleren op slijtage of andere mankementen en het in een goede staat te houden kan men vaak lekkage en dus een heleboel ellende en kosten voorkomen. Veel lekkages ontstaan immers doordat er achterstallig onderhoud is gepleegd of door barre weersomstandigheden zoals storm, hagel of sneeuwval.