Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Onderhouden van het dak
Een dak heeft als taak om een pand te beschermen tegen zowel insecten die naar binnen zouden kunnen glippen als allerlei weersinvloeden zoals: wind, regen, sneeuw maar ook zon. Verder zorgt een dak ervoor dat men bij lage dan wel bij hoge temperaturen hier niet aan bloot wordt gesteld. Om al deze redenen is het van enorm belang dat een dak in een goede staat wordt gehouden. Zou men dat namelijk niet doen dan loopt met het risisco dat het dak gaat tochten of lekken met alle gevolgen van dien.

Nu kent men een groot aantal verschillende soorten daken, elk met eigen karakteristieke eigenschappen en dus ook met eigen voor- en nadelen. Zo zal het ene dak bijvoorbeeld meer onderhoud vragen dan een ander en dus meer kosten met zich mee kunnen brengen. Een voorbeeld van een dak dat weinig onderhoud vraagt is een hellend dak dat tenminste 30 graden schuin staat. Op het moment dat hier namelijk regen of sneeuw op valt dan zal het vocht er direct weer vanaf lopen en zo maar weinig of geen invloed uit kunnen oefenen op het materiaal.

In tegenstelling tot een hellend dak zal men een plat dak wel vaker dienen te onderhouden. Men zal er voor moeten zorgen dat er geen water op het dak kan blijven staan en het van tijd tot tijd op lekkage dienen te controleren. Kortom: een plat dak heeft veel meer te lijden onder allerlei weersomstandigheden dan een hellend exemplaar.

Over het algemeen omhelst het onderhoud van een dak de controle van de dakbedekking en het eventueel vervangen van ondeugdelijk materiaal zodat men lekken weet te voorkomen. Verder dienen eventuele lekkage op te worden gelost om verdere schade, zowel binnen als buiten aan het dak, te kunnen voorkomen.

In de regel kan men het klein onderhoud van een dak, zoals het verwijderen van vuil of het schoonhouden van de regenafvoer, zelf uitvoeren maar voor een grote onderhoudsbeurt zal men vaak een deskundige op het gebied van daken en dakbedekking in de arm moeten nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er dakpannen zijn versleten en vervangen dienen te worden of wanneer er een nieuwe laag bitumen op een plat dak aangebracht moeten worden.

Op het moment dat men het dak wil gaan onderhouden is het enorm belangrijk de veiligheid goed in acht te nemen. Niet alleen loopt de persoon die het onderhoud gaat plegen bepaalde risico’s door zich op het dak te begeven ook omstanders of voorbijgangers kunnen gevaar lopen als men niet zorgvuldig werkt. Men dient er dan ook niet alleen voor te zorgen dat men zelf niet van het dak glijdt of valt maar ook dat er geen gereedschappen en/of materialen kunnen vallen.