Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bestaand dak isoleren
Een dak is één van de grootste verliesposten van de dure warmte die men op heeft gebouwd in een pand. Op het moment dat men voor een volledige renovatie van een pand staat is het isoleren van het dak een erg logische stap om mee te beginnen.

Hoewel acute stabiliteits- of instandhoudingproblemen natuurlijk voorrang, zullen vragen is het in veel gevallen aangewezen om met het dak te starten. Het dak is het meest voorname deel van een pand dat men tegen allerlei invloed van het weer beschermt. Langs het dak gaat eveneens het grootste deel van de warmte welke in een pand geproduceerd wordt verloren. Een goed geïsoleerd dak is waardevol. Het is een feit dat nog een heleboel daken niet, of niet genoeg, zijn geïsoleerd.

Men hoeft geen vakman te zijn om aan het isoleren van een dak te beginnen, maar het is wel van belang dat men op de hoogte is waarmee men bezig is. Een dak isoleren kan op diverse manieren en er zijn enkele voorname aspecten waar men rekening mee dient te houden. Een juist hellend dak is meestal opgebouwd uit: een draagconstructie van spanten, gordingen en/of kepers, een dampscherm, isolatiemateriaal, een onderdak, tengel- en panlatten of een bebording en een dakbedekking die bijvoorbeeld uit leien, pannen of zink bestaat. De constructie van de onderbouw of functie van de zolder zal de draagconstructie van het dak bepalen waardoor deze er anders uit zal zien. Verder zal dat vaak bepalend zijn of een dak, wel of niet, geïsoleerd wordt.

Het isoleren van een (hellend) dak kan op diverse manier gebeuren. Dit hangt af van het isolatiemateriaal waarmee men wil werken en van de bestaande situatie. In veel oudere panden is de dakconstructie opgebouwd uit gordingen met kepers erop van ongeveer 6 centimeter dik. De ruimte tussen de kepers kan men dan vullen met isolatiemateriaal. Hoewel 6 centimeter isolatiemateriaal een goede start is kan men voor een hoger rendement beter tenminste 12 tot 15 centimeter dik materiaal gebruiken.

Men dient dan extra houten kepers aanbrengen om er zo voor te zorgen dat de isolatie goed vast komt te zitten. Men kan daarvoor de kepers aan de binnenkant dwars op de bestaande kepers slaan. Als de kepers op de bestaande kepers zouden worden geslagen dan vormen deze een koudebrug. Als deze er dwars op worden geslagen dan komt voor iedere keper isolatiemateriaal te zitten wat aanzienlijk gunstiger is.

Bij hoge kepers (15 tot 20 centimeter) vergemakkelijkt de situatie. De complete ruimte tussen de kepers kan worden opgevuld en is het onnodig om tussen de isolatie en het onderdak ruimte te laten. Wanneer er geen onderdak aanwezig is, zal dit eerst moeten worden geplaatst en de gehele dakbedekking eraf moeten.