Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dakisolatie
De energieprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen waardoor het voor alsmaar meer mensen van groot belang is geworden om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. In nieuwbouw woningen is het dan ook standaard geworden om onder andere de daken goed te isoleren zodat er geen wind naar binnen en geen warme lucht naar buiten kan komen.

Maar in de wat oudere panden is het nog niet zo vanzelfsprekend dat er een goede isolatie van het dak plaats heeft gevonden. Wanneer men dus op energiekosten wil besparen doet men er verstandig aan dit alsnog te doen. Bovendien zal men hierdoor niet alleen maar op stookkosten kunnen bezuinigen ook dient men het milieu hier enorm mee. Door immers minder energie te verbruiken zullen er minder broeikasgassen in de lucht terugkomen en de aarde dus minder snel opwarmen.

Het isoleren van een dak kan men met een aantal verschillende materialen doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om hier glasvezel of glasvezelplaten voor te gebruiken zoals in het verleden vaak werd gedaan. Vandaag de dag echter kan men ook voor een isolatie kiezen die bestaat uit zogenaamd PUR/schuim of PUR-platen. Dit laatste materiaal is naast goed isolerend ook vaak brandwerend, maar echter niet in alle gevallen ook brandvast, en soms zelfs geluidsdempend.

Door voor deze laatste methode te kiezen kan men bijvoorbeeld een zolder prima inrichten als hobbyruimte waar men kan klussen of muziek kan maken. Op die manier slaat men twee vliegen in éébn klap± men heeft dan een goed geïsoleerde zolderkamer en men zorgt ervoor dat niemand last heeft van de activiteiten die daar plaats kunnen vinden.

Wanneer men schuim gebruikt om te gaan isoleren dient men er wel rekening mee te houden dat men niet teveel ervan gebruikt. Om er zeker van te zijn dat dit niet zal gebeuren kan men er ook voor kiezen om de platen aan te brengen aan de binnenzijde van het dak. Een groot aantal isolatieplaten zijn vandaag de dag voorzien van een laagje gips waardoor men de binnenkant van het dak in één keer fraai af kan werken.

Bij het aanbrengen van, welke vorm van isolatie dan ook, is het erg belangrijk dat men ervoor zorgt dat het dak niet kan gaan lekken. Zou dit namelijk wel het geval zijn dan zou al het gedane werk voor niets zijn geweest omdat het materiaal dat men heeft gebruikt in de regel niet voldoende bestand is tegen vocht. Een eventueel ontstane lekkage dient men dan ook direct en zorgvuldig te verhelpen alvorens men doorgaat met het verder isoleren van het dak. Heeft men twijfels over het uitvoeren van een dergelijke klus dan kan men ook, uiteraard tegen betaling, een expert op isolatiegebied hiervoor inschakelen.

Niet elke bestaande woning heeft een dak dat ook is voorzien van een zogenaamd onderdak. Op het moment dat men het dak dan toch wil gaan isoleren komt men in feite voor een probleem te staan. Het is namelijk niet goed mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen aan een dak...

Bij de isolatie van een dak kan er erg veel fout gaan. De vijf meest grote fouten duie worden gemaakt kunnen echter wel worden vermeden bij het aanbrengen van dakisolatie. Zo is het allereerst een misvatting dat er tussen het isolatiemateriaal en het onderdak een ruimte vrij dient te blijven...