Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Prijs elektriciteit
Naast de prijs die we betalen voor de elektriciteit, het gas of de verwarming die we gebruiken, zijn er ook andere kosten die doorberekend worden. We betalen energiebelasting en BTW en verder staat er op je energierekening ook nog een vast bedrag voor je aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet. Dat noemen we het vastrecht. De energieprijzen variëren per woonplaats en energieleverancier. Er kan gekozen worden voor een enkeltarief of een dubbeltarief. Bij het enkeltarief betaal je een vaste prijs voor de elektriciteit die je gebruikt op elk uur van de dag. Bij dubbeltarief betaal je tijdens bepaalde uren minder. Je hebt daarvoor wel een dubbeltarief meter nodig.

De ene leverancier hanteert andere tijden waarop dubbelstroom van toepassing is dan anderen. Het is alleen zinvol om dubbeltarief te nemen als je tijdens de goedkopere perioden meer elektriciteit verbruikt dan overdag. Vaak geldt dit goedkopere tarief voor de nacht. Je betaalt wel een hogere prijs voor de aansluitkosten en de huur van de meter. Overleg daarom met je leverancier of een dubbeltarief meter voor jou wel zo voordelig is. Grote stroomgebruikers zijn de afwasmachine, wasmachine en droogtrommel. Kun je deze in de goedkope uren laten draaien? Bij enkeltarief betaal je gemiddeld € 235,00 per jaar aan vastrecht. Dit is inclusief BTW. De prijs per kWh ligt tussen de 21- en 25 eurocent. Het heeft dus wel degelijk zin om op het verbruik van elektriciteit te letten.

Laat niet onnodig de lampen branden. Leer je kinderen van jongs af aan het licht in hun kamer uit te doen. Laat geen apparaten als de tv, radio en dergelijke op stand-by staan. Dit kost altijd extra elektriciteit. Ook de apparaten die niet gebruikt worden, maar waarvan de stekkers in het stopcontact zitten, nemen elektriciteit af waarvoor je moet betalen. Haal de oplader uit het stopcontact als je mobiele telefoon is opgeladen. De prijs voor de elektriciteit kun je voor een groot deel zelf in de hand houden als je alert bent op dure apparaten die veel gebruiken. Vooral sluipstroom kan de prijs van elektriciteit flink omhoog jagen als je op jaarbasis kijkt.

Het verbruik van gas, elektriciteit en water, met daarbij de kosten die ieder huishouden betaalt voor de meters, vallen onder de energiekosten. De stookkosten, het gasverbruik en het vastrecht voor de gasmeter, zijn afhankelijk van het type woning. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 1550 m3 per jaar. Het is begrijpelijk...

Wil je berekenen hoeveel kWh een elektrisch apparaat gebruikt, dan moet je eerst weten hoeveel Watt het gebruikt. Deel dat door 1000. Nu weet je de kW. Van belang is om te weten hoelang het apparaat wordt gebruikt. Het aantal uren moet je vermenigvuldigen met de kW. De uitkomst is...