Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Prijs kWh
De energieleveranciers berekenen hun prijs naar het aantal kilo Watt Uur dat je gebruikt hebt. Dit ligt meestal tussen de 21 en 25 eurocent. Deze prijs is inclusief de levering, de energiebelasting, het transport en de BTW. Soms wordt door een energieleverancier de kale prijs per kWh gegeven. Dan lijkt het laag, maar vergeet niet dat de prijs van de levering, de energiebelasting, het transport en de BTW er dan nog bij komt. Over het algemeen wordt er veel energie verspild in het huishouden. Lichten blijven onnodig branden, apparatuur blijft vele uren stand-by staan- vooral de tv, en stekkers zitten in het stopcontact van apparaten die niet gebruikt worden.

Als men op de kleintjes zou letten, zou er per jaar aardig wat kWh gespaard kunnen worden en daarmee wordt de rekening lager die je van je energieleverancier iedere maand krijgt. Heb je wel eens gekeken welke apparatuur aangesloten is op het lichtnet, terwijl het niet gebruikt wordt? Kijk eens naar je koffiezetapparaat, de printer, een magnetron, wasmachine,droger, DVD recorder, bedlampjes in logeerkamers en dergelijke. Bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur moet je informeren wat het gebruik van het apparaat is. Tegenwoordig hebben alle elektrische apparaten een energielabel. Een A-label betekent dat het apparaat zuinig is. Dat scheelt veel kWh op jaarbasis.

Bereken eens de kWh prijs van al je elektrische apparaten. Je moet hiervoor weten hoeveel Watt ze gebruiken. Deel dat door duizend voor het kilowatt getal. Tel het aantal uren dat het apparaat aanstaat en vermenigvuldig deze met het kilowatt getal. De uitkomst is je kWh. Stel dat je een lamp hebt van veertig Watt die drie uur brand. Dan deel je eerst veertig door duizend, dat is 0,04KW. Dit getal vermenigvuldig je met de uren, dus drie. De lamp gebruikt dus 0,12 kWh. De meeste kWh prijzen van leveranciers liggen tussen de 21 en 25 eurocent. Brand de lamp een jaar lang iedere dag drie uur dan vermenigvuldig je het gebruik (0,12 kWh) met 365, dit is 4380. Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal eurocenten dat je moet betalen voor de kWh prijs per jaar.