Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Leverancier elektriciteit
Er zijn heel veel leveranciers die elektriciteit aan de consument leveren. In België bestaat de VREG, die controleert of de leveranciers zich aan de wet houdt. VREG staat voor Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteit- en Gasmarkt. Binnen het Vlaamse deel van België signaleert en adviseert de VREG over al de zaken die met de elektriciteit- en gasmarkt te maken hebben. Zijn er klachten dat kan men zich ook wenden tot de VREG. Deze organisatie verzorgt de markt monitoring en biedt vergelijkingen voor de diverse leveranciers aan. Het bemoeit zich helemaal niet met de tarieven voor de levering van gas en elektriciteit. Het is fijn dat een dergelijke organisatie bestaat waar je als particulier of bedrijf terecht kan voor informatie.

De VREG kan informatie geven over alles wat te maken heeft met elektriciteit en gas. Het is bereid uitleg te geven over je energienota, over mogelijkheden om op milieuvriendelijke wijze oplossingen te vinden en mogelijkheden te bespreken om energie en warmte te winnen. Zijn er problemen met je aansluitingen, ook dan kan je bij de VREG terecht. Voor antwoorden over premies en eventuele subsidies of bijvoorbeeld de energiebesparing zelf kan je niet bij de VREG terecht. Als uitvoeringsbesluiten overtreden worden, heeft de VREG het recht administratieve sancties op te leggen. Distributienetbeheerders mogen in het Vlaams gewest aangewezen worden door de VREG maar de aanwijzing mag ook weer door de VREG beëindigd worden.

Dit zelfde kunnen zij doen met de vergunning van de elektriciteit- en gas leveranciers. Als de VREG technische reglementen opstelt, wat wij mogen doen, dan moeten die wel altijd goedgekeurd worden door de minister die energie en gas in zijn portefeuille heeft. Zo verstrekt de VREG ook groene stroomcertificaten en WKK certificaten. Het beheer hiervan is opgeslagen in een centrale databank, waaraan de VREG ook meewerkt. Het komt er op neer dat de VREG werkt aan informatie, afhandeling en toewijzingen, maar zelf geen gas en elektriciteit levert. Ook stellen ze niet de prijzen vast. Ze zijn de waakhond, de informatiebron, de vraagbaak en het belangrijkste is nog wel dat ze de vinger aan de pols blijven houden.