Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Brandstof
Veel brandstoffen zijn van organische aard. Het is een bron van energie en die energie kan gebruikt worden om ondermeer warmte en licht te leveren. Bekende organische brandstoffen zijn aardolie, aardgas, steenkool, biobrandstof en turf. Naast de organische brandstoffen bestaan er anorganische brandstoffen, die ook energie leveren door oxidatie. Waterstofgas is daar een voorbeeld van. Waterstof is de meest geschikte brandstof voor brandstofcellen. Deze zet de chemische energie van waterstof direct om in elektrische energie. Dan zijn er ook nog kernbrandstoffen, waarbij de energie niet wordt geleverd door een chemische reactie, maar door een kernreactie. Bekende voorbeelden zijn uranium en *plutonium.

In* het dagelijks leven hebben de mensen het meest te maken met brandstof om hun huis te verwarmen en brandstof voor hun auto. De benzineprijs wordt hoofdzakelijk bepaald door de prijs van de ruwe olie. Daarnaast wordt de prijs bepaald door de accijns, de wettelijke heffing en de BTW die we moeten betalen. De ruwe olieprijs is afhankelijk van de omvang van de productie, de dollarkoers, de weersomstandigheden en de gebeurtenissen in de wereld. Bij de koop van een auto zal de keuze van de brandstof van invloed zijn op de kosten. Er kan gekozen worden voor benzine, diesel en LPG, maar het is belangrijk om van te voren uit te zoeken welke brandstof voor jou het goedkoopst is.

Dit hangt af van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Daarbij moet je wel de andere kosten meerekenen, zoals kosten voor het onderhoud van de auto en de wegenbelasting die betaald moet worden. Rijdt je minimaal zesduizend kilometer, dan is LPG de meest goedkope brandstof. LPG vraagt wel een regelmatig onderhoud. Rijdt je minder dan zesduizend kilometer per jaar dan zal de prijs in vergelijking met benzine iets hoger zijn. Het omslagpunt wat betreft het gebruik van diesel of benzine is moeilijker te berekenen. De brandstofprijzen veranderen nogal eens. Het omslagpunt zal tussen de twaalfduizend en zestienduizend kilometer per jaar liggen. Het verbruik van een diesel is over het algemeen veel gunstiger dan die van een benzine auto. Eén ding staat wel vast: Wees zuinig met brandstof!

Rudolf Diesel is de uitvinder van de dieselmotor en de brandstof van dieselmotoren is naar hem genoemd. Diesel komt vanzelf tot ontbranding onder druk, in aanwezigheid van zuurstof. Er zijn verschillende vormen van diesel, afhankelijk van onder andere het cetaangetal, viscositeit en herkomst. Gangbare diesel is dieselolie met een cetaangetal...

In België stoken nog veel mensen hun huizen warm met stookolie. Helaas is de prijs vergeleken met vroeger sterk gestegen. Als particulier kun je jezelf gaan afvragen of je niet beter over kunt gaan op andere bronnen. Het omschakelen naar een andere verwarmingsbron brengt ook kosten met zich mee, maar...