Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Isoleren zonder een onderdak
Niet elke bestaande woning heeft een dak dat ook is voorzien van een zogenaamd onderdak. Op het moment dat men het dak dan toch wil gaan isoleren komt men in feite voor een probleem te staan. Het is namelijk niet goed mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen aan een dak dat het zonder onderdak moet stellen. Immers, ook al brengt men een bepaalde hoeveelheid isolatiemateriaal aan, zonder onderdak zal er altijd vocht langs de dakpannen naar binnen kunnen lopen. Dit vocht zal vervolgens de afwerking aan de binnenkant van het dak aan gaan tasten. Zo kan bijvoorbeeld gipskarton erg snel beschadigen wanneer het in aanraking komt met vocht.

Het is overigens niet alleen het isolatiemateriaal dat een onderdak nodig heeft om in goede staat te kunnen blijven maar ook zal het ontbreken van een onderdak de algemene afwerking van het dak beïnvloeden op een negatieve manier, zeker wanneer men de ruimte gebruikt om bijvoorbeeld als leefruimte.

Voor panden waar men wel wil gaan isoleren maar waar er geen onderdak aanwezig is, of één dat in een slechte staat verkeerd, dan doet men er erg verstandig aan eerst een deugdelijk onderdak aan te brengen. Toch wordt er, met name bij renovaties, nog altijd in een aanzienlijk aantal gevallen geïsoleerd zonder dat er een onderdak aanwezig is. De reden daarvoor is dat men anders eerst alle dakpannen van het dak dient af te halen om een goed onderdak te kunnen aanbrengen. Dit is niet alleen een klus die veel tijd gaat kosten maar ook nog eens extra kosten met zich mee zal brengen.

Het isoleren van een dak zonder een onderdak wordt dan vaak gedaan om tijd en geld te besparen. Om echter problemen te voorkomen gaat men over tot het niet volledig vullen van de aanwezige ruimte met isolatiemateriaal maar wel door een luchtspouw tussen de dakpannen en de aangebrachte isolatie aan te brengen zodat er alsnog voldoende geventileerd kan worden en er dus minder kans is op schade door de aanwezigheid van vocht van buitenaf.

Door de invloeden van het vocht zal het afwerkingmateriaal overigens wel een aanzienlijk kortere levensduur kunnen hebben dan men daar normaal gesproken van zou mogen verwachten. Na verloop van tijd zal men er dus rekening mee moeten houden dat dit vervang zal moeten worden. Deze kosten[post zal men daarom in moeten calculeren voor de toekomst. Een andere mogelijkheid is om een dergelijk kosten plaatje af te zetten tegen de kosten die men dient te maken bij het aanbrengen van een onderdak. Zeker op het moment dat men weet dan men nog een groot aantal jaren in het betreffende pand wil blijven wonen kan dit erg nuttig zijn en veel werk besparen op de langere termijn.