Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Gordelroos besmettelijk
Mensen die nog nooit waterpokken door hebben gemaakt kunnen door een persoon die aan gordelroos lijdt met het virus worden besmet, deze besmetting kan plaatsvinden door het vocht dat vrijkomt uit de blaasjes of door de lucht waarin druppeltjes met het virus terecht zijn gekomen. Wanneer men eens (vaak in de kindertijd) waterpokken door heeft gemaakt, dan raakt men het Varicella zoster virus, de veroorzaker van waterpokken, nooit meer volledig kwijt. Het virus blijft immers heel het verdere leven in een aantal zenuwcellen in het ruggenmerg aanwezig.

Bij personen die een verminderde weerstand hebben welke in contact komen met personen met een infectie met waterpokken kan het virus opeens weer actief worden. Dit heeft dan weer een gordelroosinfectie tot gevolg. In de meeste gevallen doet gordelroos zich bij mensen die ouder zijn dan zestig jaar, dit wil echter niet zeggen dat jongere mensen de ziekte niet door kunnen maken.

In de regel krijgt men maar één keer gordelroos gedurende het leven. Op het moment dat men vermoedt dat men gordelroos heeft is het aan te raden om voor de juiste diagnose, de nodige informatie en een goede behandeling zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Doordat het virus dat gordelroos veroorzaakt zich in druppeltjes kan bevinden die in de lucht terechtkomt die andere mensen ook in kunnen ademen is de besmettelijkheid van de ziekte vrij groot. Hierbij komt verder nog dat men besmet kan raken door in contact te komen met het vocht dat in de blaasjes zit in een geval van gordelroos. Het is dan ook niet vreemd dat één op de vijf mensen ooit in hun leven te maken zal krijgen met gordelroos. *

Mensen* die in het verleden waterpokken hebben gehad kunnen, na in contact te komen met een patiënt die lijdt aan gordelroos of waterpokken, zelf gordelroos ontwikkelen. Het virus dat inactief in het lichaam achter is gebleven zal door het contact namelijk opflakkeren en zich in de vorm van gordelroos manifesteren. In het geval van gordelroos kan men beter proberen contact met de patiënt te vermijden en goede hygiëne in acht te nemen.